Běžci, kteří rádi běhají do kopce, líbí se jim pohodová atmosféra závodů a rádi se na závodech potkávají s přáteli, se v samotném závěru února sešli v Čerčanech. Byl totiž odstartován již devatenáctý ročník seriálu Běhy do kopce v Praze a okolí.

Závody seriálu „malých kopců“ již mají silnou tradici. Setkávají se zde zejména pražští běžci, pro které je závod vždy příjemnou možností setkat se a popovídat. Ceny pro nejlepší závodníky se liší závod od závodu, ale kvůli nim se tyto závody neběhají.

Daleko větší cenu má pro účastníky téměř pravidelné posezení s kamarády po závodě v některé z hospůdek. „A víte co je na těch závodech mimo sportovního vyžití nejhezčí? Že se sejdou lidé, kteří se rádi vidí. A opomenout nejde ani závěrečné zhodnocení každého závodu v blízké nálevně,“ potvrzuje František Burda, jeden ze zakladatelů seriálu a dříve tradiční účastník závodů. Poslední ročníky však spíše jen „sleduje zpovzdálí“.

Seriál obsahuje celkem dvacet závodů od února do října. Některé se konají o víkendu, některé o svátcích, pár jich je i během všedního dne. Velké finále se letos nebude konat na Bůvoláku jako v minulých ročnících, ale při Běhu na Petřínskou rozhlednu.

Délka závodů není nijak extrémní, většinou od dvou do šesti kilometrů, ale ve spojení se stoupáním a často nezpevněnými cestami si tak každý běžec závod „užije“. Je to zkrátka něco jiného než rovná silniční desítka. Převýšení je od téměř tří procent do necelých deseti a v cíli se tak často běžcům naskytne krásný výhled do kraje – to je speciální cena pro každého závodníka, který dokončí závod.

Pokud se běžec rozhodne účastnit celého seriálu, není třeba se nijak speciálně registrovat, po prvním odběhnutém závodě již figuruje v tabulce a je jen na něm, jestli se díky dalším účastem bude posouvat vzhůru nebo ne.

Deset výher stačí

Do celkového hodnocení se počítá deset nejlepších výsledků, a komu se tedy podaří desetkrát vyhrát, může se těšit na pohár nebo medaili za celkové vítězství. Stejně odměněn bude i běžec (a běžkyně) na druhém a třetím místě. Věcnou cenu pak při vyhlašování výsledků dostane nejlepší šestice běžců v kategorii.

Pro získání ceny je však nutné dostavit se první prosincový den na závod Okolo Hostivařské přehrady. Není nutné běžet, ale zúčastnit se vyhlašování výsledků. Dostavit se ale doporučuje všem, protože po vyhlášení výsledků probíhá tombola, kde jsou v osudí všichni, kdo se ten rok zúčastnili alespoň jediného závodu.

Kategorií je rovných deset. Nejmladší závodí mezi juniory a juniorkami, tato kategorie je do 19 let. Elitními kategoriemi jsou pak Muži 20 – 39 let a Ženy 20 – 34 let. Veteráni, kteří však často dokážou pořádně prohánět i mladší soupeře, pak mají kategorie 40 – 49, 50 – 59 a 60 a více let, u veteránek je kategorií méně – 35 až 49 a od padesátky výše.

I když se účast na závodech pohybuje kolem úctyhodné stovky, nejde jen o kvantitu. Na závodech lze totiž potkat i českou špičku – občas se na startu objeví Petr Pechek, Jiří Wallenfels, Radka Churáňová, Helena Poborská nebo Lenka Šibravová.

Více informací lze nalézt na kopci :-)


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.