Ti z vás, kteří pozorně sledujete výkony našeho známého ultramaratonce Dana Orálka, jste v médiích jistě zachytili zprávu o tom, že Dan byl v mexickém kaňonu Urique velmi úspěšný a vybojoval skvělé druhé místo.

Ale víte, že u Tarahumarů běhají i ženy? A dokonce v sukních?

U kmene Tarahumarů, ve kterém je pravděpodobně nejvíce talentovaných běžců na velmi dlouhé vzdálenosti, panuje z pohledu běhání rovnoprávnost. Nejen muži si poměřují své síly na strmých, klikatých, úzkých a často nebezpečných cestách Měděných kaňonů. Rozdíl je v tom, že jejich ženy dělají totéž, ale v dlouhých sukních.

Můžete říct, to není nic překvapivého. Mužská část kmene Tarahumara, která žije v severním Mexiku, taky běhá v krátkých sukních. Ano, ale ty jsou krátké, nemotají se mezi nohama a nezachytí se na křoví rostoucí kolem.

běh v sukních

Ženy běhají v dlouhých pohádkově zbarvených a zdobených sukních. Na nohách mají samozřejmě sandály vlastní výroby, stejně jako muži. Kolem krku jim visí náhrdelníky a jiné ozdoby. Koneckonců závod je akce v obci, tak musíte nějak vypadat.

Celý „outfit“ v žádném případě nepřekáží tarahumarským běžkyním na technicky náročných cestách. Vždy si poradí jako kamzík.

Podívejte se na část seriálu „Last Woman Standing“ z produkce BBC, ve kterém pět dívek z Velké Británie cestovalo po světě a soupeřilo s ženami v typických sportech, charakteristických pro dané prostředí, kulturu nebo kmen.

Nechť je pro vás inspirací třeba pro nějaký maratonský karneval :-)