V plném průběhu je letošní ročník Velké ceny východních Čech v bězích. Souběžně se dokonce uskutečnily dva závody. V Meziměstí na Náchodsku byl z domácích nejlepší veterán Jindra Král z Iscarexu, který desítku dal za 32:06. Absolutně vyhrál polský závodník v čase o 4 sekundy lepším. Ženy vyhrála Romča Brumlichová z Hronova za 41:12.

V neděli se ještě běžela na Chrudimsku silniční členitá sedmička, kterou vyhrál méně známý mladík Richard Hynek za 23:44. Na místě byl i fenomenální Michal Vokolek, ale kvůli bolesti v noze nakonec nenastoupil.

Zajímavá byla jména vítězů dalších veteránských kategorií. Do 44 let Tomáš Mocek z AC Pardubice – celkově druhý za 25:08, do 54 let Jan Vejběra z CykloPokr Hradec Králové – 28:04. Za zmínku stojí vítěz do 64 let Petr Holeček z Labe Tri Clubu Hradec Králové, který se vrátil k běhání po delší pauze – 29:55 a samozřejmě nad 65 triumfoval Vladimír Bříza z KRB Chrudim – 30:05.

Další zajímavé akce se na Chrudimsku chystají. Nejpočetněji obsazenou bude na státní svátek 28. září sedmý ročník Chrudimské vinařské desítky se startem v pravé poledne. Uzávěrka přihlášek za výhodnější startovné je do 20. září.

Pořadatelé i letos zachovali vysoký standart závodu pro všechny běžce. Součástí startovního balíčku bude opět mimo jiné láhev moravského vína a kvalitní funkční tričko závodu. V cíli každý obdrží medaili závodu a teplé jídlo a pití.

Pro závodníky bude připravena náročná trať vedoucí přímo centrem města Chrudim. Po dvou zaváděcích, ale různých okruzích v samotném centru, délka přes dva kilometry, následují dva téměř čtyřkilometrové v jeho širším okolí a tedy v řádným stoupáním u chrudimské nemocnice, místo místní nazývají chrudimský taxis, na sto metrech je zde převýšení dvacet metrů. Chrudimské náměstí je v polovině kopce, takže se opakovaně běhá dolu a nahoru, dle hodinek je součet stoupání závodu tři sta metrů.

Vloni hlavní závod dokončilo téměř tři sta vytrvalců, navíc se ještě běží v jedenáct hodin lidový běh. Hvězdná jména byla před rokem u absolutních vítězů. Jáchym Kovář (33:42) , závodník Dukly Praha, který však žije na Litomyšlsku, letos se stal českým mistrem v běhu na tři kilometry překážek. „Čas není zas tak rychlý, ale je lepší než časy z minulého roku. Závod se mi moc líbil. Trasa není úplně nejjednodušší, jak vypadá. Náročná je svým převýšením, svými zatáčkami ve městě a větrem, který dnes panoval,“ uvedl vloni po závodě Kovář. Ženy vyhrála Martina Vévodová z Jablonného nad Orlicí (39:52) závodící za AK Perná. Traťové rekordy drží z roku 2012 Radek Hübl z Ústí nad Orlicí časem 32:36 a v ženách z roku 2014 Taťána Metelková z Hradce Králové – 37:24.

Ale i hobíci si náročnou trať užili, v čase přes hodinu jich závod dokončilo šedesát a mezi nimi třeba nejstarší skutečně běhající česká vytrvalkyně Magda Jelínková z Černilova, které je přes 70 let, ale přesto porazila několik mladších soupeřek.

Stejně jako vloni je akce spojena se Svatováclavským vinobraním. Každý účastník závodu na něj obdrží vstupenku. Tato akce bude probíhat v chrudimském muzeu a bude možné na ni ochutnat 200 soutěžních vzorků moravských vín.

Pořadatelé zachovali pět ženských věkových kategorií a čtyři mužské. Samozřejmostí je absolutní pořadí pro nejlepší muže i ženy.

Další běžecké akce na Chrudimsku zavedou účastníky do přírody. Ve středu 19. září se běží další Malá cena Monaka v lesích u Slatiňan na 3,6 a 10 kilometrů a v sobotu 22. září v Hlinsku trailova Saar Challenge na 21, 41 a 66 kilometrů po Žďárských vrších.