Umíte závodit? Tak to je kardinální otázka. Co závodník, běžec nebo atlet, to jiný strategický plán. Jestli jste v minulosti četli některé mé poznámky, tak Galloway má ještě dvě skupiny a to začátečníky a joggery.

Po zimní přípravě bychom měli sklízet úrodu. Každý trochu jinak, ale všichni mají nějaký recept, jak dosáhnout vysněného cíle. Co dělat den před závodem víme, jak se chovat těsně před závodem taky víme. Plán máme pro vlastní závod vymyšlen taky.

V šatně okukujeme jeden druhého a hlásíme všem okolo, že letos na to nemám, jdu to tréninkově nebo z plné přípravy na „něco“ a myslíme si jak mystifikujeme soupeře. Jenže většina to už moc nevnímá a pokud má nějaké zkušenosti, tak je to nerozhodí.

Ale jdeme na start. Startovní čára je už obsazená 5 minut před startem závodu ambiciozními běžci a těmi, kteří začínají závod vždy na špici a vybíhají mnohem rychlejším tempem, než dokáží udržet. Během poslední třetiny závodu pak postupně zpomalují, až je doběhnou ti, kteří zvolili rovnoměrné tempo. Musím ale taky podotknout, že občas se jim podaří v některých závodech vyhrát.

TIP: Čtěte také Proč se účastnit běžeckého závodu?

Další typy to zkoušejí jinak. Vyběhnou rovnoměrně, ale snaží se ve skupině měnit tempo a nasazují různé trháky v místech, která si předem vytipují. Tato strategie se jim ovšem může vymstít, protože pokud se ostatní nenechají vyprovokovat a běží dál rovnoměrně, tak tento rychlík většinou utahá sám sebe a v závěru mu chybí síly na závěrečný finiš. Ale taky se jim daří někdy vyhrávat závody.

Nejlépe jsou na tom ti, kteří mají v sobě natrénovanou rychlost a jsou i dobře připraveni vytrvalostně. V závodě se drží v pozadí a kontrolují tempo, aby pak v závěru dokázali zrychlit tak, že ostatní již nemají dostatek energie aby reagovali.

Dalším zajímavý jev na našich závodech je ten, že mezi ostatními běžci je dán favorit, hvězda, která dokáže několikrát zrychlit a odpoutat se od skupiny a pak si již rovnoměrným tempem udržuje odstup a tím vezme odvahu ostatním, pověsit se mu na paty a zkusit ho v závěru porazit.

Pokud se v závodě dostanete do finiše je třeba mít silné paže a ramena. Rychlejší pohyby paží vám krátkodobě pomůžou zrychlit váš běh a tím rozhodnout závod ve svůj prospěch.

To, co se děje na špici závodu, se odehrává uprostřed pole i v jeho závěru. Každý máme svého „Frantu“, kterého chceme jednou porazit. A je na vás jakou variantu zvolíte.

Přeji vám všem v letošní sezóně hodně dobře takticky zvládnutých závodů, mnoho dobrých časů a poražte i toho svého „Frantu“.


Autorem článku je Miroslav Kravčík, otec zakladatel BK SAK Ložiska Karviná, několikanásobný medailista z veteránských ME, MS a OH. Kromě běhání taky „ujíždí“ na dobře vychlazené dvanáctce zn. Radegast.