Již pouze hodiny zbývají do startu 14. ročníku Hervis Prague ½ maratonu, který se ze skromných začátků (1. ročník v roce 1999 měl na startu 960 běžců a běžkyň) vypracoval ve vůbec největší běžecký závod pořádaný na území České republiky. Limit 11 000 přihlášených závodníků byl vyčerpán již dva měsíce předem, ke dnešnímu dni obsahuje startovní listina 11 029 jmen.

Potěšující je, že v posledních letech převládl počet přihlášek českých běžců nad cizinci, letos je přihlášeno kolem 8000 domácích závodníků a 3000 cizinců ze šedesáti zemí světa. Postupně také roste procento startujících žen a dívek, které na půlmaratonu budou tvořit 27% startovního pole, u půlmaratonské štafety (tým 4 běžců) dokonce plných 44%. Věkový průměr startujících je 36 let.

BEZ SVĚTOVÉHO REKORDMANA

Se startovním číslem 2 měl v sobotu v Praze nastoupit Keňan Leonard Patrick Komon, světový rekordman na 10 a 15 km, který si ke svému ½ maratónskému debutu vybral právě naše hlavní město. Světových rekordů na silnici dosáhl Komon v Nizozemsku (10 km 26:44 v Utrechtu a 15 km 41:13 v Nijmegen). Komonova nejrychlejší desítka na dráze má hodnotu 26:55,29 a tento výkon byl dosažen při loňském startu v americkém městě Eugene.

Bohužel včera obdrželi organizátoři Hervis ½ maratonu zprávu, že Komon odřekl účast v důsledků akutního horečnatého onemocnění.

I tak bude startovní listina jak u mužů, tak u žen mimořádně kvalitní. Prahu si mimořádně oblíbil Philemon Kimeli Limo, který zvítězil v loňském 13. ročníku tohoto půlmaratonu v historicky nejrychlejším čase dosaženém na území České republiky 59:30. Na podzim ještě stihl vyhrát jak Mattoni GP, tak i mezinárodní ústecký půlmaratón. Letos již dokázal vyhrát půlmaratón v Římě. Philemona Lima uvidíme na trati s číslem 1.

Do pořadí na čele mohou promluvit i další výborní Afričané, především s trojkou běžící Kenneth Kiprop Kipkemoi (ten má nejrychlejší OR vůbec – 59:11) a Stephen Kipkoech Kibiwott (OR 59:37). Celkem v sobotu poběží Prahou více než 20 běžců z Keni, Tanzanie a Etiopie!

ŽENSKOU FAVORITKOU JE CHEROMEIOVÁ

Také ženská „jednička“, letos již 35letá Lydia Cheromeiová, vzpomíná na Prahu v dobrém. Vždyť si odtud přivezla před rokem cenu za první místo a skvělý osobní rekord 1:07:33. Na vrcholové úrovni běhá již dvacet let a to je u afrických běžců poměrně vzácný jev. Někdejší juniorská mistryně světa v krosu a stříbrná z MS v půlmaratonu 2004 určitě ještě neřekla poslední slovo, letos v lednu dokázala vyhrát mezinárodní maratón v Dubaji v osobním rekordu 2:21:30. Skvělé Keňance nebudou chybět kvalitní soupeřky, k těm nejlepším by měly patřit Habtamuová a Haftuová z Etiopie, další Keňanka Chepkiruová a překvapit může 22letá Japonka z universitního týmu v Nagoji Aki Odagiriová.

NELEHKÁ ÚLOHA NAŠICH

Je jasné, že v této konkurenci budou mít domácí závodníci těžkou pozici. Ostatně, poslední Češkou na stupních vítězů byla v roce 2005 Jana Klimešová…

Českou špičku zastupuje vlastně pouze jediný muž: Jan Kreisinger z AK Kroměříž. Ke svému startu poznamenal: „Budu se snažit zaběhnout do nejlépe, kdyby se zadařilo, mohl bych atakovat limit na podzimní MS v půlmaratonu v Bulharsku. V plánu mám ale i maratón, v září mi bude osmadvacet a tak to zkusím, dokud jsem relativně zdráv. Olympijský limit 2:16:30 není zas tak tvrdý, abych se o něj nemohl pokusit.“.

Nejúspěšnější silniční běžkyně posledních let Petra Kamínková je o něco opatrnější: „Vrátila jsem se teď z Tater, tak uvidím. Já už ve svém věku nechávám věcem volný průchod a moc dopředu neplánuji. Jasně, že vrcholem snahy každého sportovce je účast na olympiádě. Ani já nejsem výjimkou a start v Londýně by byl tím nejlepším zakončením kariéry.“

O limit na maratonský Londýn se na jaře pokusí také největší soupeřka Kamínkové Ivana Sekyrová, české barvy bude kromě této dvojice hájit maratonkyně s osobním rekordem 2:47:15 Michaela Mertová a ostravská běžecká komunita bude určitě držet pěsti Petře Pastorové, jejíž letošní zlepšení na 10 km (36:17) i na půlmaratón (1:21:17) je velmi nadějné.


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.