Atletický oddíl Račí údolí z Červené Vody na Ústeckoorlicku uspořádal dva nové běhy do vrchu. V červenci to byl Běh na Jeřáb (11 km /600m). V sprnu navázal na tradici akcí Iscarexu, které však měly centrum v Dolní Moravě, během z Heřmanic u Králík na vrchol Králického Sněžníku (1424 m n. m.), nejvyšší hory Pardubického kraje, nazvaný Králický Sněžník „POTICHU“. Obě dříve jmenované byly proti tichému Sněžníku slabý odvar. Dříve se dobíhalo po žluté turistické značce, nyní to bylo z úplně opačné strany po zelené.

Běh na Králický Sněžník měl délku téměř čtrnácti kilometrů a součet stoupání přes tisíc metrů. První čtvrtina byla pohodová brnkačka po loukách do kopce. Ale pak čekaly vytrvalce kamenité pasáže a postupně zdolání ještě tři jiných kopců. Závěrečný Králický Sněžník, na jehož vrcholu bylo fakt nevlídno, byla pak taková příjemná třešnika na dortu.

Závod prověřil nejen běžce, ale i pořadatele. Ještě před startem začala zlověstná hromová hudba. Ta sice přestala, ale po hodině závodu přišla znova a navíc se začalo nepříjemně zatahovat. V té době byl už v cíli se sedmiminutovým náskokem vítězný Tomáš Lichý za 1:10:34 hodiny. Početné startovní pole uzavírala Hanka Nádherová v čase pod čtyři hodiny. Před ní byla cca osmičlenná skupina, převažovali v ní Poláci, která potřebovala k absolvování závodu okolo 2:50 hodiny.

Po dvou hodinách přišel déšť s krupobitím (na foto), ale vzhledem k tomu, že z cíle, start byl v 11, to bylo k autobusu, který odvážel doběhnuvší a měl mít první odjezd ve 14, pět kilometrů, tak promočená byla většina účastníků.

V soutěži žen splnila roli hlavní favoritky Adéla Stránská z Iscarexu za 1:24:27, její tatínek Aleš vyhrál padesátníky za 1:30:38. Druhá byla vítězka mladých veteránek Hana Švestková Stružková z Račího údolí – 1:27:57. Následovaly reprezentantky VZS Ostrava Denisa Krejčiříková za 1:34:58 a Ivona Krejčiříková – za 1:36:59.

Výsledky

Foto 446× – Zdena Šimůnková