Určitě mnohým příznivcům běhu i samotným účastníkům závodů neuniklo, že již téměř 15 let jsou součástí projektů Prague International Marathonu kromě hlavních závodů také běhy mládeže a běhy pro charitu.

NÁPAD GELINDO BORDINA

Ital Gelindo Bordin, olympijský vítěz v maratonu ze Soulu, přišel při své návštěvě Prahy v roce 1997 s myšlenkou rozšířit program Prague International Marathonu o specifický závod mládeže. Probíraly se tehdy různé vyrianty, až nakonec zvítězil projekt závodů 10 členných štafet středoškoláků, které by běžely klasickou maratónskou trať. Gelindův nápad se ujal na mnoha středních školách a od té doby se do projektu zapojilo přes 10 000 studentů ze středních škola odborných učilišť.

Bordinův nápad je velmi pozitivní právě proto, že má za cíl přivést na start mládež v „kritickém“ věku 16 – 18 let. Statistika dokazuje, že situace se sportováním dětí není špatná po dobu jejich návštěvy základní školy, kdy se vysloveně nevěnuje žádnému sportu pouze každé šesté dítě.

Zlom nastává po nástupu na střední školu, kdy se počet aktivních sportovců mezi mladými lidmi rapidně snižuje. Myšlenka běžecké štafety se rychle prosadila mimo jiné i proto, že stmeluje kolektiv třídy nebo školy minimálně tak, že méně talentovaní studenti aspoň svým spolužákům nadšeně fandí jako diváci při školních kolech.

Tato školní kola proběhla většinou v březnu, ale mnohde už loni v podzimních měsících a zúčastnilo se jich přibližně 1500 chlapců a dívek. Duben je vyhrazen krajským kolům, první z nich proběhlo včera v pondělí v Karlových Varech a mezi diváky byl i lyžařský reprezentant Lukáš Bauer, dnes se běží krajské kolo v Ústí nad Labem. Moravská krajská kola se uskuteční v těchto termínech:

16. 4. Ostrava, 17. 4. Olomouc, 18. 4. Zlín a 19. 4. Brno.

FINÁLE PŘI „VELKÉM“ MARATONU

Vítězové všech třinácti krajských kol postupují do finále, které bude součástí 18. ročníku Prague International Marathonu v neděli 13. května. V loňském roce si odnesli vavřín vítězů studenti z gymnázia Ostrov, kteří dosáhli výborného času 2:33:27 a zvítězili, i když jen těsně před gymnáziem Cheb.

Podle pravidel musí být v 10 členné štafetě minimálně tři dívky, studenti běží úseky po 4000m a poslední, dlouhý 6195m zpravidla profesor tělocviku nebo student školy, jemuž je již více než 18 let. Všichni kvalifikanti jsou hosty PIM a díky spolupráci se Zastoupením Evropské komise v České republice se vylosovaný kolektiv podívá i do „hlavního města“ Evropy Bruselu, kde navštíví přední instituce EU a seznámí se s jejich činností.

OBŘÍ MARATONY NEJSOU JEN „BIG BUSINESS“

Mezi běžci se občas setkáváme s názorem, že obří světové maratony jsou především velkým obchodem. Málokdo si však už uvědomí, že kromě komerčního úspěchu se tyto maratony stále více podílejí na charitativních akcích všeho druhu. Velkým vzorem pro všechny může být v tomto směru maratón v Londýně, který za tři desítky let přispěl potřebným téměř nepředstavitelnou částkou 500 milionů liber.

Ani PIM není již při získávání partnerů žádným nováčkem. Jak potvrdila Martina Kozáková z Prague International Marathonu, v současné době evidují mezi spolupracovníky celkem 13 charitativních organizací v národním, ale i mezinárodním měřítku.

„Osvědčilo se předat určitou část startovních čísel z našich jinak beznadějně vyprodaných závodů těmto charitativním organizacím. To naši činnost dále popularizuje v prostředí, které není bezprostředně sportovní a závodníci zaplacením startovného, případně i dalšími dary se stávají aktivními podporovateli charity.“ Spolupráci s Prague International Marathonem si pochvaluje nejen světová organizace UNICEF, ale i menší partneři, např. organizace VIA, pod jejímiž „křídly“ běželo v sobotu po Praze 98 běžců.

BĚH LÁKÁ ROCKERY

Znalci vědí, že nejedna celebrita světového showbyznysu holduje běhu a že se někteří hudebníci a další umělci zúčastňují i maratonů. Sobotní pražský půlmaraton úspěšně zvládl spisovatel Michal Wiewegh, který je nyní v plné přípravě na květnový maraton pod vedením trenéra. Řadu maratonů zvládl (a to na docela dobré úrovni) Joey Kelly ze skupiny Kelly Family.

V Česku byl donedávna jediným běhajícím rockerem, o kterém vím, Jirka Brychta. Ale i zde se věci mění. Populární skupina Tři sestry obsadila většinou svých členů štafetu (čtvrtou sestru Báru Špotákovou, t. č. na soustředění v Jižní Africe zastupoval na trati její přítel Lukáš Novotný), baskytarista od Wohnoutů Jirka „Forest Gump“ Zemánek běžel půlmaraton – a ne zrovna nejhůř, naměřili mu čas přibližně 1:57. Běhá prý dva roky, ale na celý maratón si zatím netroufá. Pak, že rockeři nejsou rozumní lidé!


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.