Na Velikonoční pondělí se jako první z českých vytrvalců pokusil splnil limit pro Olympijské hry v Londýně Petr Pechek. Čas 1:16:30 mu utekl, závod v nizozemském Utrechtu však téměř vyhrál. Další pokus ho čeká v Praze na mistrovství republiky.

Cílem Petr nakonec proběhl na třetím místě, které je na takovém závodu skvělým výsledkem. Kromě cenných zkušeností potěšila i finanční odměna. Maratonskou distanci zdolal za 2:20:34. Na vítězného Ukrajince Aleksandra Babaryka ztratil minutu a 24 vteřin. Ztráta dvě vteřiny na kilometr je opravdu nicotná. Mezi úřadujícího českého mistra a vítěze se ještě vklínil domácí Olfert Molenhuis s časem 2:19:53.

Zima, sílící déšť a hlavně vítr převážně v první polovině závodu bral maratoncům síli a na limit prostě nebyly podmínky. S časem tak může být Petr spokojen. Napovídá, že při ideálních podmínkách poběží na hranici limitu. Petr tak zkusí zabojovat ještě 13. května v Praze. Zde se utká s Janem Kreisingerem a možná i Robertem Krupičkou. Rýsuje se tak souboj titánů přímo před našimi zraky.

Někteří Petrovi fanoušci, kteří sledovali online průběh závodu si myslí, že Pechek přepálil začátek. Petr to ale vidí jinak. „Bylo to rozběhnutý v tempu zhruba 3:15/km. Do půlmaratonu s námi ještě běžel vodič. Pak jsme již běželi sami dva a asi posledních 15km jsem již běžel sám,“ řekl nám mladý závodník k průběhu závodu. V závodě byli k dispozici tři vodiči: na cílový čas 2:14, na 2:18, s nímž běžel i Petr Pechek a pak tam měl být ještě vodič na 2:22.

Petr pochopitelně nejel do Nizozemí sám. Servis a podporu během víkendu i samotného závodu vytvářel trenér Jan Kervitcer, známý manažer Bohdan Muller, otec František Pechek a přítelkyně Iva Tržilová. „Já s Frantou jsme při závodě naklusali dle mého garminu 26 km, včetně pár kilometrů bloudění při návratu do cíle,“ píše Jan Kertvitcer na webu tréninkové skupiny Kerteam a prohlásil: „Všichni věříme, že v Praze se Petr ještě o limit i o obhajobu mistrovského titulu popere.“

Výsledky


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.