Změny počasí jako na běžícím pásu. Ochlazení koncem týdne i se sněhovými přeháňkami mělo vystřídat v sobotu zase krátkodobé oteplení. Bohužel to nebyla pravda. Fučel nepříjemný ledový vichr, který ze závodu udělal doslova martyrium. V letošní zimě jsem dosud nikde tak nepromrzl jako teď v poledne v Grymově. Přesto stálo na startu rekordních 109 závodníků.

Tomáš Navrátil si přidal ještě 5 km

Tak je na tom Tomáš Navrátil /AK Kroměříž /O.Němec – 33:37/ dobře. Prostě si ve svém tréninkovém tempu doklusal pro vítězství, když odtáhl skoro celý závod druhému běžci v pořadí a hlavnímu organizátorovi celé akce Petrovi Kučerovi /PSG Cyklosport Chropyně – 34:03/. A pak pokračoval sám dál další dvě kola, aby si odtrénoval plánovaných 15 km ve výborném tempu.

Pro třetí místo si doběhl Pavel Dvořák /Atletika Alojzov – 34:25/, když utrhl v posledním kole do té doby s ním běžícího Tomáše Steinera /AK Drnovice – 34:42/.

Jitka Fojtková konečně pod 40 minut

Jitka Fojtková /Liga 100 Olomouc – 39:57/ má v poslední době skvělou formu a potvrdilo to i v těchto krajně nepříznivých podmínkách, když se poprvé oficiálně dostala na desítce pod 40 minut.

Druhá doběhla Martina Novotná /O. Němec – 41:52/ a třetí pak Markéta Majkusová z Hranic /43:22/.

Ve Velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje se jede naplno

Již 13. ročník Grymovské desítky připravili v okolí Bečvy členové SK SALIX Grymov. Závod je zařazený jako sedmý v pořadí do letošní Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Letos stál opět ředitel závodu Petr Kučera na startu a vedl si skvěle, jak jsem napsal již v úvodu. Je neskutečné, co všechno v pohodě a s úsměvem zvládá.

Závodníky čekaly v Grymově tradiční čtyři rovinaté okruhy po okolních asfaltových silnicích, vlastně cyklistických stezkách a samozřejmě také podél břehu Bečvy v celkové délce 10 km.

Do ideálního počasí to mělo letos v Grymově dost daleko

Je dobré již předem říct, že na přesné desítce v Grymově se dá běžet opravdu hodně svižně. Ovšem musí se sejít aspoň trochu přijatelné podmínky a to se letos opravdu nepoštěstilo. Přesto se zase tak moc pomalu neběželo, ačkoliv dostali borci zejména v první části okruhu proti ledovému vichru docela dost zabrat.

„Cítil jsem se výborně a spíš se pořád brzdil, abych to Petrovi dobře odtáhl,“ usmíval se spokojeně Tomáš Navrátil. „Tak mě pak napadlo, že si přidám ještě dva okruhy, abych si kvalitně odtrénoval. A šlo mi to dobře.“

„Tomáš mi dnes pomohl,“ přiznal se bez vytáček Petr Kučera. „Držel pro mě ideální tempo, až jsem mu pak musel připomínat, ať si v posledním kole trochu přidá.“

„Byl jsem teď nachlazený, tak jsem moc spokojený se svým výkonem,“ konstatoval za cílem Pavel Dvořák.

„Tak to nakonec vyšlo,“ zářila a rozdávala úsměvy na všechny strany Jitka Fojtková, když zjistila, že opravdu běžela pod 40 minut. „Sice jen o tři vteřiny, ale i to se počítá.“

„Já se trápila celou trať,“ smutně naznala Martina Novotná. „Dokonce jsem měla chuť si tam někde sednout a nechat toho.“

„Šlo mi to dobře, ale budu muset asi začít pořádně trénovat, Jinak to už o moc lepší nebude,“ doznala se Markéta Majkusová.

Ale jinak si myslím, že i navzdory počasí byli borci na trati většinou spokojení. Nejen kvůli dosaženým časům, protože do Grymova se nejezdí jen pro výkony, ale také pro pohodu rodinných závodů. A té se jim tam vždy od nadšeného ředitele této akce Petra Kučery a ostatních organizátorů dostane měrou vrchovatou.

Výsledky