Ještě před tím, než se zakázaly veřejné akce z důvodu šíření koronaviru, se v neděli 8.3.2020 od brzkých ranních hodin začalo mnoho sportovců sjíždět do Kobeřic – obce na Prajzské, kde se konal již 39 ročník Kobeřické dvacítky.

Kobeřice se již od roku 1236 rozkládají v údolí Bílého potoka, asi 14 km od Opavy. Jsou součástí regionu Hlučínska a žije zde asi 3325 obyvatel. Místní nadšenci a pořadatelé běžeckých závodů, organizují během roku hned tři běžecké události. V lednu Zimní běh Kobeřicemi, v březnu již zmíněnou dvacítku a v říjnu Kobeřický půlmaraton. Všechny tyto akce jsou mezi sportovci velmi oblíbené a organizátoři zaznamenávají hojnou účast.

Kobeřickou dvacítku, stejně jako všechny ostatní závody, pořádá místní TJ Sokol Kobeřice, ředitelem akce byl pan Hubert Jašek, který měl k ruce mnoho pomocníků, a tak opět mohl celý závod proběhnout bez problémů, navíc jaké vždy velmi rychlé vyhlášení výsledků, a tak mnozí závodníci stihli po běhu doplnit energii v oblíbené cukrárně v Kravařích.

Kobeřická dvacítka po celou svou dlouhou historii běhá na stejné trase. Jen v roce 2005 došlo ke změně z důvodu sněhové kalamity, a tak se běželo na dva 10-ti kilometrové okruhy. Traťové rekordy drží z roku 1994 Radek Cingálek 1:03:12 a Alena Peterková 1:09:09.

Součástí závodu je také běh na 10 km, běh na 6 km a závody pro děti v blízkosti sokolského hřiště.

Letos panovalo příjemné jarní počasí, teplota kolem 5°C a bezvětří. Had 149 závodníků se vydal už v 9:00 z Kobeřic do kopce směrem na Albertovec. Nejdříve odbočili do cíle závodníci 6-ti kilometrové trati. Zde v ženách zvítězila Markéta Kašná z BK Ludgeřovice (25:09) a z mužů Petr Pospíšil z Otic (23:18).

Desetikilometrovou trať, jejíž účastníci odbočovali ve Štěpánkovicích směrem do Kobeřic, ovládla Kateřina Klepáčová běžící za Slezan F-M (46:47) a Martin Prokša z TJ Sokol Opava (36:37).

Hlavní závod dne, tedy dvacítku vedoucí přes Štěpánkovice, Svobodu, Vrbku, Služovice a Hněvošice zpět do Kobeřic, vyhráli Roberto Dimiccoli (EKO OKNA RUNNERS) v čase 1:08:12 a z žen výborná Jana Coufalová (Hammer OCR team), která trať uběhla za 1:19:47 a všem zbylým ženám utekla o parník. Druhá byla stále se lepšící Magdaléna Drastichová z MK Seitl v čase 1:28:07 a třetí Ivana Zbořilová (BK SAK Karviná) 1:29:49. Z mužů byl druhý Vojtěch Schneider (Erholung team) 1:09:50 a třetí Oldřich Kokošek (Sachasport Dynafit) 1:11:49.

Všichni závodníci doběhli ve zdraví do cíle a užili si krásný sportovní den ve společnosti přátel.

Výsledky

Fotogalerie