Dráhové závody v Pardubicích jsou již tradičně zařazeny do běžeckého seriálu Iscarex cup. Prvním letošním z nich byl hodinový běh na pardubické tartanové dráze.

Hodinovka byla opět rozdělena na dva rozběhy. První pro borce s výkonem do 14 km, druhý byl pro ty ještě výkonnější.

V prvním závodě, ve kterém startovalo 26 vytrvalců, udávala třetinu závodu tempo Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice. V jejím stínu se držel pouze Pavel Novák z KRB Chrudim, jehož následný nástup Krátká nezachytila a Novák tento rozběh vyhrál výkonem 14553 m. Druhá v rozběhu a zároveň i druhá žena celkově dosáhla výkonu 14300 m.

Třetí ženou byla Lenka Vytlačilová z Iscarexu (1231 m) , která o víkendu ve Svitavské desítce byla překvapivě poražena čtvrtou ženou hodinovky Petrou Stříhavkovou z Chocně (12127 m).

V hlavním závodě se hned od startu odpoutal od pěti soupeřů, většině přihlížejících neznámý, Tomáš Cink z Iscarexu Česká Třebová. Tento borec, který ještě nebyl vybaven typickým iscarexovským dresem, dokázal vloni vyhrát několik běhů do vrchu a dá se očekávat, že bude oživením Českého poháru v běhu do vrchu. Jako jediný pokořil hranici 17 km – 17056 m.

Druhý celkově byl Petr Kučera z Pastvin (16093 m) a třetí náchodský Jiří Doucha letos startující za Hvězdu SKP Pardubice (16041 m)

Vítězka závodu žen Táňa Metelková z Hradce Králové se často starala o tempo pětičlenné skupinky a v závěru možná i pošetřila síly před sobotním startem v Pardubickém půlmaratonu. Její výkon – 1575 m.

Počasí bylo téměř ideální, foukal mírný vítr. Někteří vytrvalci však měli problémy se střídáním teploty. Polovina dráhy byla pod slunečními paprsky, druhá ve stínu.

Absolutní novinkou bude Svitavský stýpl – běh na tři kilometry přes překážky, který se uskuteční letos 8. května.

Výsledky

Foto 151× – Iscarex


Autorem článku je běhající amatér s ambicemi profesionála. Vzorem mu je legendární John Kagwe, který v devadesátých letech minulého století vyhrál New Yorský i Pražský maraton. Jeho jméno, pod kterým i občas závodí, je vlastně omyl, protože nevěděl jak se správně píše :-)