Tropické počasí si vybralo svou daň na sedmé Kunětické devítce. V hlavním závodě na devět kilometrů, obě tratě, i 4,5 kilometru, se musejí v závěru popasovat s dominantou Pardubicka Kunětickou horou, nejprve se terém na ni vyškrábat, na pověstných schodech je na 150 metrech převýšení 30, a pak šusem po asfaltce seběhnout do cíle, tři běžci zabalili. Chyběli třeba Norbert Klvaňa z Kolína, který vévodí pořadí čtyřicátníků, a spolu s parťačkou Ivou Kroužilovou ovládli mixi na Hostýnské 8. Oba asi rychle sbírají síly na nedělní půlmaraton – 62. ročník silniční klasiky Kolín- Velký Osek – Kolín, start je v deset hodin.

Při druhém startu dal asi trochu překvapivě první absolutní prvenství Milan Viktora za 33:07. Druhé místo vybojoval Tomáš Kučírek za 34:09 před Michalem Pidaničem 34:21. Vítěz šesté K9 Jiří Chyba byl čtvrtý za 34:27, na minulý triumf za ideálních běžeckých podmínek stačilo 34:50.

V ženách přijela podruhé a opět absolutně vyhrála Adéla Václavská. Druhá Marcela Rambová (oběvedle sebe na foto, Marcele není vidět číslo, ale měla ho), která pravidelně běhá pod 40 minut, to ve vedru nehrotila – 41:37.

„Dneska jsem běžela spíše na účast, o víkendu mě čeká delší závod, tak je potřeba pošetřit síly.“ Další třetí místo po opatrnějším začátku a pozici nejlepší třicátnice si připsala Radka Janyšková za 43:02.

Na krátkém okruhu chyběli dovolenkáři a suveréni, kteří mají shodně pět prvenství, Tomáš Mocek a Michaela Sabovová a také ti, kteří je při minulé absenci v pátém závodě zaskočili Václav Rohlík a Eva Vejběrová, takže letos poprvé uspěli Lukáš Havlík za 17:46 a Sylva Neradová za 21:51. Další K9 se uskuteční ve středu 26. srpna se startem v 18 hodin a na pardubické Kunětické hoře.