Srocení závodníků na náměstí v Bystřici pod Hostýnem dávalo tušit, že se zde opět sešel pořádný dav běžců. I přes příšerné vedro, které věstilo, že všichni borci dostanou cestou nahoru na Hostýn pořádně zabrat. Běžci jsou ovšem odolní lidé, tak se slunce nezalekli a pustili se do souboje jak s kopcem, tak s vedrem. A zvládli to skvěle. Všichni.

Lukáš Kučera utekl hned po startu

Tradiční účastník zdejšího závodu Lukáš Kučera/ ELEVEN RUN TEAM – 22:19/ dle své obvyklé taktiky vyrazil hned po výstřelu vpřed a brzy nechal celé závodní pole notný kus za sebou. V nasazeném tempu pak pokračoval i po celé trati, proto se dostal do cíle před druhým Jakubem Ambrozem /AK EZ Kopřivnice – 23:22/ s víc jak minutovým náskokem.

Třetí doběhl Pavel Dvořák /Atletika Alojzov – 23:50/, a čtvrtý pak Tomáš Blaha /AK Kroměříž – 24:01/, který se na trati dost trápil.

Martina Novotná se zajela jen rozcvičit před triatlonem v Morkovicích

Je to tak. Martina Novotná /TÜV SÜD RUSAVA BIKE TEAM – 28:55/ se nikam nehnala, protože ji čeká v neděli triatlon v Morkovicích, přesto v pohodě zvítězila.

Za ní bojovala tradičně naplno Lenka Jančaříková /AAC Brno/Orel Židenice – 30:13/. Ta si pohlídala druhé místo před skvěle běžící Evou Strnadovou z Vranova /30:32/.

Co pro vrchaře pořadatelé vlastně připravili?

Sedmnáctý ročník Běhu do vrchu na Svatý Hostýn v Bystřici pod Hostýnem uspořádala Orelská jednota ze zdejšího města jako veřejný závod v běhu do vrchu. Také je tato běžecká akce zařazena do Maratónstav Českého poháru v běhu do vrchu a do Orelské běžecké ligy.

Letošní termín Běhu na Svatý Hostýn vyšel na 22. srpna a závod byl odstartován ve 13 hodin ze zdejšího náměstí TGM. Cíl byl na vrcholu Hostýnu u rozhledny v nadmořské výšce 735 metrů. Běžce čekala tedy trať dlouhá 5 km s převýšením 422 metrů z počátku po silnici a pak po lesních cestách v nádherném prostředí Hostýnských vrchů, bohužel už i zdejší lesy jsou řádně zplundrované jak kůrovcem, tak těžbou.

Do Bystřice jezdí všichni rádi

Pohodový závod, který je součástí zdejší poutě, je velmi oblíbený mezi běžci. Ostatně i letošní účast to opět potvrdila.

„Od začátku mi to neběželo podle představ,“ nespokojeně kroutil hlavou Lukáš Kučera. „Ale když jsem se ohlížel za sebe, jestli někoho uvidím, tak jsem se ujistil, že je to v pořádku a nakonec jsem běžel jen o 8 vteřin pomaleji než loni, kdy byly mnohem lepší podmínky.“

„Mám teď za sebou kvalitní silovou přípravu, tak mi to pomohlo,“ řekl mi v cíli Kuba Ambroz, když jsem mu gratuloval k neuvěřitelnému výkonu. „Na rovině by mi to teď asi tak neběželo, ale dnes jsem spokojený.“

„Vedro mi nevadilo,“ konstatoval Pavel Dvořák. „Jsem asi víc odolný vůči teplu než ostatní, ale kluci běželi dobře, tak jsem jim nestačil.“

„Mám těžký zadek,“ křičela na mě Martina Novotná na trati na mou radu, co má udělat, aby se tak nenadřela. Bylo vidět, že fakt nejde naplno, jinak by se mnou tak v pohodě nemluvila.

„Příšerné vedro,“ oddechla si v cíli Lenka Jančaříková. „V takovém počasí už nemám morál se trápit. Taky nebylo proč se hnát, jsem v jiné kategorii, tak jsem vlastně neměla s kým závodit.“

Ale jinak i přes to počasí byli všichni běžci spokojení jako vždy na Hostýnu, protože závody jsou tady perfektně zorganizované a pořadatelé v Bystřici pod Hostýnem, vše dělají poctivě a s láskou. To je všude poznat. I právě proto se sem řada běžců ráda každoročně vrací.

Výsledky