Extrémní závod se psem, při kterém jsou překonávané velké vzdálenosti v předem určeném časovém limitu, to je dogtrekking. Takový závod v dogtrekkingu a dogmaratonu zařazený do seriálu mistrovství České republiky pořádá Karpatský kynologický klub za podpory Klubu severských psů a týmu dobrovolníků, od pátku 3. září do neděle 6. září ve Fryštáku. Jeho centrem ale je Rekreační středisko Jestřabí na Rusavě. Tam je start i cíl. Letošní novinkou jsou atraktivní hromadné starty. Závod je pořádaný za podpory města Fryšták.

Pořadatelé připravili čtyři trasy. Nejdelší je dlouhá 95 kilometrů s převýšením 2620 metrů. Nejlepší závodníci ji zdolají zhruba za 12 hodin. 41kilometrová trasa má převýšení 1760 metrů, na dvacetikilometrové trati musí účastníci zdolat převýšení 880 metrů a dětská trasa měří 10 kilometrů s převýšením 500 metrů. Účastníci nejdelšího závodu se musí do cíle vrátit nejpozději v neděli do 7.30 hodin.

„Závodníci musí na trati zvládnout nejen mnohakilometrovou vzdálenost, ale je nutné, aby se uměli orientovat v mapě v terénu. Dále sebou nosí zátěž v podobě povinné výbavy. Ta zpravidla obsahuje jídlo a vodu pro člověka i psa. Dále pak musí mít při sobě prostředky pro poskytnutí první pomoci a pro trasu LONG také bivakovací prostředky,“ prozradil jeden z organizátorů akce Jan Bradáč.

Ten na startu očekává, že se závodu v Hostýnských vrších, Vizovických vrších a v okolí Zlína zúčastní zhruba 120 lidí se svými psy.

„Hlavně psy nemají v přírodě problém zvládnout jakoukoliv trasu,“ uvedl další z pořadatelů Bronislav Růčka.

ČASOVÝ PROGRAM FRYŠTACKÉHO DOGTREKKINGU 2020:

  • Trasa Long (95 kilometrů): start v pátek 4. září v 7.30 hodin. Časový limit je 48,5 hodiny.
  • Trasa Dogmaraton (41 kilometrů): start v sobotu 5. září v 7.30 hodin. Časový limit je 15 hodin.
  • Trasa Canicros (20 kilometrů): start v sobotu 5. září v 9 hodin. Časový limit je 7 hodin.
  • Trasa Dětská (10 kilometrů): start v sobotu 5. září průběžně podle domluvy. Bez časového limitu.