„Tak kam poběžíme?“ zeptal se kamarád, když jsme se sešli na testování nové čelovky HM65R od Fenixu. „Na Průmyslovou? Prudit auta?“ smál se. Ve chvíli, kdy jsme se ocitli mimo dosah pouličního osvětlení a zapnuli HM65R na plný výkon, smích nás na okamžik přešel. Les jsme měli před sebou jako na dlani, posvítit tím proti nějakému řidiči, vysloužili bychom si zuřivé blikání důrazně požadující, abychom si ta dálková světla okamžitě ztlumili. Až tak moc nový Fenix svítí.

Po roce nám znovu začalo období absurdně krátkých dní a nesmyslně dlouhých nocí. Teď sice musíme být všichni v devět hezky doma, ale nic (a snad ani karanténní opatření) netrvá věčně, a protože se blíží Běžíšek, je na čase se porozhlédnout po ideálním dárku. A proč ne novou lucerničku?

Jednou z těch, kterou byste do případného rozhodování určitě měli zahrnout, je Fenix HM65R, kterou jsme měli možnost vyzkoušet. Ta na první pohled zaujme dvěma reflektory. Každý má samostatné ovládaní na horní straně těla čelovky a je možné si výsledný světelný tok libovolně upravit podle aktuální potřeby. HM65R nabízí celkem sedm módů svícení.

V dálkovém (větším) reflektoru je umístěna dioda LED Cree XM-L2 U2, která zajišťuje dlouhý rovný tok světla ve čtyřech módech jasu. V turbo módu (to jsou ta dálková světla, za která by nám na Průmyslové nepoděkovali) si můžete silou 1000 lumenů svítit až čtyři hodiny na dálku neuvěřitelných 163 metrů (říká výrobce; za sebe můžeme říct, že fakt daleko). Druhý mód – vysoký – pak svítí 400 lumeny až 22 hodin na 101 metrů, což bohatě stačí na skvělou orientaci na lesním trailu. Na běhání na osvětlenějších místech pak přichází v úvahu ještě střední mód (130 lumenů, 42 hodin, 57 metrů). Nízký mód přijde vhod při jiných aktivitách (50 lumenů, dosvit až 37 metrů, výdrž až 97 hodin), jako je například kempování. Dioda vyzařuje světlo v odstínu denní bílé (5500 – 6500 Kelvinů).

Menší, široký reflektor, je osazený diodou Cree XPG2 R5, vytváří široký plynulý kužel, který osvětluje měkčím světlem širší okolí. Vyzařuje teplejší odstín neutrálně bílého světla (4000 – 5000 Kelvinů) a nabízí tři módy svítivosti: vysoký (400 lumenů, 21 hodin, 55 metrů), střední (130 lumenů, 50 hodin, 30 metrů) a nízký (8 lumenů, 300 hodin, 6 metrů). Při kombinaci turbo výkonu na dálkovém reflektoru a vysokého na reflektoru širokém, vidíte snad lépe než ve dne. Jen je potřeba na to nezapomenout, až se budete blížit k občerstvovací stanici.

Oba reflektory se ovládají stisknutím gumového vroubkovaného tlačítka na horní straně těla čelovky. Pokud máte větší prsty, které v zimě navíc třeba navlečete do rukavic, může vám chvíli trvat, než dostanete ovládání do ruky a přestanete se přecvakávat. Tlačítka by mohla být přeci jen o něco větší a na pohmat odlišná, ovládání čelovky by to dost usnadnilo. Při zapnutí obou reflektorů naráz je skutečně o zvyku odhadnout, kterým módem si právě svítíte. HM65R je vybavená pamětí a čelovka se po vypnutí (delším podržení spínacího tlačítka) rozsvítí v posledním používaném módu. Směr světelného kuželu umožňuje upravovat kloubové rameno.

Čelovka je vybavená LED modrým indikátorem stavu baterie, který se nachází mezi spínacími tlačítky. Při krátkém stisknutí tlačítka, se rozsvítí světýlka na škále od maximálních čtyř (80–100 % baterie) až po jedno blikající, jež indikuje, že máte baterii dobitou na méně než 20 % a je zapotřebí buď začít nabíjet, nebo vyměnit akumulátor.

HM65R se prodává v balení s dobíjecím akumulátorem Li-ion typu 18650 s kapacitou 3500 mAh. Dobíjí se před USB-C konektor zabudovaný vzadu na těle čelovky. V případě nouze lze čelovku napájet dvěma jednorázovými bateriemi CR123A (malé buřtíky). Kompletně vybitý akumulátor nabijete za necelé tři hodiny.

Ovládací tlačítka je možné snadno uzamknout, čímž se vyvarujete situaci, kdy by se vám čelovka v batohu během cesty samovolně zapnula a vybila se. Stačí čelovku vypnout a obě zapínací tlačítka naráz podržet zhruba tři vteřiny. Čelovka dá zablikáním najevo, že se zamkla. Odemknete ji pak stejným způsobem.

HM65R se pyšní magnéziovou konstrukcí, která posouvá odolnost proti nárazům na další úroveň a snižuje hmotnost při stejné konstrukci v porovnání s hliníkem o třetinu. Jak už je u Fenixu zvykem, je i HM65R kompletně prachuvzdorná a bez úhony by měla zvládnout až třicetiminutový ponor do hloubky dvou metrů. Což je skvělá zpráva – až budeme moct zase závodit a Olaf Čihák si přestane dělat legraci a na některé ze svých akcí nás opravdu nechá plavat přes řeku, ani ji nebudeme muset sundávat (pokud tedy neumístí kontrolu do příliš velké hloubky).

Daní za vysokou výdrž je hmotnost 147 gramů včetně akumulátoru. Ta sice skutečně není z nejnižších, nicméně díky elastickému a nastavitelnému popruhu, který je veden nejen kolem hlavy, ale i přes její temeno, působí čelovka podstatně lehčeji. Popruh je vyrobený z prodyšného materiálu a je doplněný reflexními prvky. Prostřední, přes hlavu vedený popruh má, jako už to tak bývá, své klady i zápory – tím hlavním plusem je, jak už bylo řečeno, odlehčení čelovky. Na vnitřní straně je popruh navíc vybavený protiskluzovým páskem a světýlko tak skutečně perfektní sedí na místě. Už žádné otravné sklouzávání do očí nebo přetáčení. Minusem je pak menší skladnost. Tam, kde obyčejný popruh snadno složíte do malinkého balíčku, musíte tady počítat s většími nároky na místo (pokud si tedy nenecháte čelovku na hlavě i během světlé části dne). Dobré je také v případě, že disponujete delším vlasovým porostem, pamatovat na to, že culík uprostřed hlavy není s popruhem kompatibilní a jeden z nich bude muset jít pryč.

Před dvěma měsíci jsem měla možnost otestovat výkonnostně podobnou Fenix HM61R Amber a jen těžko se ubráním srovnání. Hmotnostně i výkonem jsou obě čelovky srovnatelné. Žluté světlo HM61R Amber a možnost využít ji jako baterku hovoří rozhodně více v její prospěch, na druhou stranu masivní výkon dvou reflektorů HM65R a možnost zvolit si šířku světelného kuželu, nejen jeho intenzitu, spolu s výdrží naopak přihrává plusové body na stranu „dvouoké“ čelovky. Nabíjecí USB kabel je praktičtější u HM65R, u které se zasouvá do těla čelovky. Magnetický kabel je sice na první pohled sympatičtější, snadněji čelovku zapojíte třeba i zkřehlými prsty, ale v momentě, kdy ji napěchujete do nacpaného batohu na dobití, šance, že se nevítaně odpojí a nenabije se vám, stoupají. A zjistit večer, že se vám od rána nenabila čelovka, fakt nechcete.

Pokud stále váháte s výběrem a nejste si jistí, jestli je právě HM65R ideální volbou, je tu možnost si čelovku naživo prohlédnout a vyzkoušet v kamenné prodejně na pražských Vinohradech (jen co tedy obchody znovu otevřou). Jisté je, že bez ohledu na to, jak temná zima nás letos čeká, Fenix vám na cestu spolehlivě posvítí, ať už se rozhodnete běžet kamkoliv.

  • Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
  • Výkon: až 1400 lumenů
  • Dosvit: až 163 metrů
  • Max výdrž 300 hod
  • Napájení 2× CR123A, 1× 18650, USB dobíjení
  • Počet režimů 7
  • Vodotěsnost IP68 (ponor 2 m)
  • Barva světla Denní bílá (5500–6500 K), Neutrální bílá (4000–5000 K)
  • Světelný zdroj Cree XM-L2, Cree XP-G2
  • Hmotnost 147 g
  • Rozměry 80,5×55×40 mm
  • Cena: 2499,–