V současné nelehké době se pořadatelé ze Sokola Kolín rozhodli za dodržení všech opatření uspořádat v tradičním termínu 63. ročník půlmaratonu na rovinaté silniční obrátkové trati z Kolína do Velkého Oseka a zpět. Dnešní dobu jako by odráželo i počasí. Obvykle je tropické vedro, tentokrát teplota necelých 15 stupňů a navíc dost pršelo. Kolínští pořadatelé včele s Vaškem Milerem zvládli závod tradičně na jedničku

Málokterý závod se může pochlubit 63. ročníkem jako legendární běh Kolín – Velký Osek – Kolín (používá se i oficiálně název KVOK). Dříve to byla dvacítka, na níž v roce 1989 Ivan Uvizl dal 60:09 minuty a v roce 1983 Jarmila Urbanová 73:40. V posledních letech se běhá na půlmaratonské délce 21,1 kilometru, musí se tedy proběhnout až za Velký Osek, trať je úředně změřená. Předloni v traťovém rekordu vyhrál Mosey Kibire Kipruto za 1:07:12 o sekundu před Hoseou Kiplagatem Tueim. V ženách běžela sólo Ruhr Chemisto Matebo za 1:24:04, druhá byla tehdy věkem veteránka 35 – 44 let Emily Jemutai Cheruit za 1:25:25.

Letos elitní rozběh patřil čtveřici vytrvalců, kteří spolu bojovali až do závěru. Vyhrál loňský juniorský šampión v dráhovém běhu na deset kilometrů Roman Pazdera ze Sokola Kolín. „Nepatrný náskok jsem získal kilometr a něco před cílem. Byl to můj první životní půlmaraton,“ řekl mi doslova na stupních vítězů – 1:12:32.

Následovali nejlepší veteráni. Legendární Jirka Miler z Mladé Boleslavi, který před týdnem vyhrál běh ve Zruči nad Sázavou, kde dokonce porazil vysočinskou jedničku Jakuba Exnera. Třetí byl Jirka Čivrný ze Semil startující za SK Nové Město nad Metují. „Malinko jsem v koncovce zaváhal. Soupeři vběhli na silnici a já pokračoval po chodníku, a to byla chyba. Navíc jsem trochu cítil únavu z terénního půlmaratonu, který jsem běžel před týden (v tomto závodě s intervalovým startem byl Jirka druhý).“

Z prvenství v soutěži žen se radovala Adélka Semrádová AC Čáslav, které byla v tomto závodě vloni druhá, ale letos se zlepšila o více jak deset minut – 1:28:39. „Dcera byla nedávno dost zklamaná z výkonu v jednom pouťáku, ale dnes ji prvenství v tomto prestižním klání vše vynahradilo,“ uvedl její otec Stanislav, který byl v C veteránech třetí – 1:22:11, když je vyhrál celkově čtvrtý Josef Procházka z Děčína za 1:13:13.

Druhou ženou byla vítězka nad 45 let Dagmar Fišerová z Vrchlabí – 1:29:52. Třetí byla další mladice Julia Šimáčková, dorazila taky z Vrchlabí – 1:31:25 a čtvrtá nestárnoucí domácí Iva Kroužilová, vítězka 35 – 44 let, za 1:33:48.

Nejstarším účastníkem byl osmdesátník Pepa Holý z Brna, který atakoval hranici tří hodin.

Závod má i svého statistika. Takže nejvíce účastí, a to 37 má Jaroslav Klimpera, naposledy běžel v roce 2003. Následují Jindřich Stránský (27), Jan Štrup (25) a Vladimír Čumpelík (24). Z běhajících dal 24 start Josef Krátký, který byl v místě konání dříve jak pořadatelé.

„Na KVOK jsem vždycky hrozně natěšen a dneska jsem si ho strašně užil. V pohodě jsem splnil cíl pod tři hodiny, navíc závěrečných sedm kilometrů jsem dal o pět minut lépe než úvodních sedm. Závody fakt chybí. “