Chlopi, jak se bude jmenovat ten náš závod? Kurňa ten kopec, to je taky „prask“… A tak se u piva zrodil před sedmnácti lety název „Jilešovického Prásku“, náročného silničního závodu na 15 km s kopcovitým profilem trati, zasazeného do krásné krajiny okolo Jilešovic.

Dnešní trať absolvovalo celkem 29 běžců a běžkyň. Na muže čekaly dva okruhy a ženy běžely jeden 7,5 km okruh. Start byl tradičně v Jilešovicích u Malurů, poté se běželo k pomníku do Háje, kde následuje táhlé stoupání do Dobroslavic a poté prudký seběh serpentýnami zpět do Jilešovic, kde ženy finišovaly.

Nejlépe trať zvládla Magdaléna Drastichová MK Seitl Ostrava (29:13), následovaná Markétou Kašnou BK Ludgeřovice (30:50) a poslední medailistkou byla Andrea Kuklová (33:10).

Na muže čekal ještě jeden okruh, který ale běželi v opačném směru. Zde se s tratí nejlépe popral Jakub Lukáš Klub přátel death metalu (57:55), druhý doběhl Martin Biolek (1:01:51) a třetí skončil Petr Škrabánek MK Seitl Ostrava (1:04:21). Již tak náročný závod umocňovalo slunečné počasí a prověřilo tak každého běžce.

Odměnou v cíli byla tradiční účastnická placka, chlazené pivko a vynikající zelňačka. Pro medailisty ve všech kategoriích byly připraveny drobné ceny.

O organizaci celého závodu se opět postarali Jura Brož a jeho paní. Role rozhodčího se zhostil tradičně Sandokan. Tak opět za rok do toho pořádně „prásknem“.

Výsledky