Stejné absolutní vítěze jako před dvěma roky měl jubilejní 40. ročník Běhu areálem zdraví v Cháborech u Dobrušky. Závod, tříokruhový o délce cca 11 km, byl zařazen do letošního ročníku Velké ceny východních Čech v bězích. Před startem pořadatelé vzpomněli na Jirku Soukupa, který zde startoval před dvěma roky a tehdy to ještě v 92letech dal za 2:23 hodiny.

Chábory byly po Vysoké nad Labem a Kounově třetí klání Velké ceny a všechna vyhrál Pavel Jelen z BK Náchod (na foto st. číslo 22). Vloni byl v Cháborech čtvrtý. „Tehdy jsem první kolo překopl s Kamilem Krunkou a nakonec jsem se propadl až na čtvrté místo. Dneska to bylo v pohodě, ve stylu start cíl. Ale před týdnem jsem běžel na pohodu a hned v úvodu závodu jsem si zaběhl a pak to byla makačka až do konce, ale nakonec se mi podařilo vyhrát,“ řekl suverén letošního ročníku, který si o více jak tři minuty vylepšil osobák – 36:39. Byl jediným závodníkem, který pokořil 40 minut.

Stejně jako před týdnem byl druhý František Buřil (st. č. 13) z Vidochova u Nové Paky za 41:28. Absolutní rekord drží již od roku 1999 dle výkonů, dosud má platný rekord na deset kilometrů na dráze i v půlmaratonu, nejlepší český vytrvalec Jan Pešava časem 34:21

Ženy a mládež běží jedno kolo. Absolutním vítězem tohoto samostatného klání se stal Jan Šolc z Machova u 13:04. Celkově čtvrtá za 14:12 byla Kateřina Colbrun startující za New Boston, USA. Kateřina pochází z Čech a nyní žije v Americe, za svobodna byla Kuncová a běhala za Týniště nad Orlicí. Traťák časem 12:32 drží Taťána Metelková.

Druhá byla stejně jako před dvěma roky Anna Krátká z Hvězdy Pardubice 15:35 a třetí vedoucí žena Velké ceny Eva Vejběrová z Ghost teamu za 15:54.

Dalším kláním Velké ceny bude v sobotu 19. června Dubinský kros. Uskuteční se v Pardubicích – Dubině. V lese – Bělobranská Dubině – https://www.kpardubice.cz/cs/5-propozice/. Ženy běží v 11 hodin šest km a muži ve 12 hodin devět.