Spíše podzimní, pro běh ideální, počasí bylo na letošní běžecké Grand Prix Dříteč. Závod Velké ceny východních Čech v bězích se uskutečnil na tradičním okruhu kolem golfového hřiště u Dřítče na Pardubicku. Nestartovalo se však na louce pod areálem. Ta byla vzhledem k neustálým přeháňkám pod vodou, ale pořadatelé příslušnou vzdálenost doměřili na okruhu. Okruh je čtyřkilometrový, takže pořadatelé přidali tři sta metrů.

Odpadla tak vrchařská prémie, která má podtitul Jakuba Holuši. Kuba ji tady před lety vyhrál, ale v úvodu to na něj zkusil rozbalit místní borec Zdeněk Novotný. Kuba doslova s nasazením všech sil vyhrál, Novotný pak závod vyklusal. A když se Kuba z tohoto úvodního šoku oklepal, vyhrál i celý závod. Traťák Jakuba Holuši je nadále 25:21.

Tentokrát bojovala o prvenství trojice Jiří Hrdinka, Václav Rohlík a jeho oddílový kolega z AC Pardubice Tomáš Mocek. Hrdinka, který startuje Run4fun Hradec Králové a dorazil ze Střezetic u Hradce Králové, soupeřům unikl po třetím kilometru závodu – 29:18. Druhý Rohlík zapsal 30:02 a třetí Mocek 30:11. Čtvrtý Jakub Král 31:52.

Nejstarším účastníkem závodu byl vedoucí muž Velké ceny v kategorii nad 80 let Standa Doležal z BK Pardubice, který dosáhl pěkného času 55:23. Zastoupení měly Hankou Hellerovou z Hradce Králové i šedesátnice – 48:38.

V soutěži žen potvrdila roli hlavní favoritky Leona Blažková ze Starého Hradiště u Pardubic. Po startu se dokonce držela v kontaktu s nejlepšími muži. Proběhla cíle jako celkově devátá za 35:19. „Nechala jsem se strhnout atmosférou závodu a překopla to. Ale nakonec jsem s časem super spokojená,“ řekla v cíli vítězka, která třeba před rokem vyhrála sedmičku v rámci Vysockého krosového půlmaratonu, který se letos poběží 18. září. „Ve Vysoké chci zkusit půlmaraton ,“ dodala k dalším plánům s tím, že za týden v neděli 5. září se chystá na půlku i v rámci Monackého krosového půlmaratonu ve Slatiňanech.

Druhá byla za 40:50 Iva Verster a třetí za 41:24 Vendula Štayrová. Čtvrtá proběhla cílem nejlepší padesátnice Zdeňka Jonášová – 41:38.

Běžel se tradičně i závod na jedno kolo a kousek. Na trati 4,3 kilometru byl nejlepší Vítězslav Šourek za 16:12 a Markéta Jirmanová za 19:54, celkově šestá. V roce 2018 zde běžela nyní čerstvá česká rekordmanka na 1.500 metrů Kristiina Hannele Mäki z Olympu Praha a dala to za 15:33, tehdy vyhrál další eliťák z AC Pardubice Tomáš Pozler za 14:52.

V závodě dětí na jeden kilometr byli nejlepší Amálie Krejčíková a Pavel Krejčík.