Členové atletického oddílu při SK Slavičín uspořádali 5. května již 31. ročník Běhu vítězství, kterého se v zámeckém parku za příznivého počasí zúčastnilo 86 závodníků z Česka a Slovenska.

Také letos se soutěžilo ve 14 věkových kategoriích od předškolní mládeže až po muže veterány nad 70 let.

Pořadatelé byli zklamáni malou účastí v žákovských kategoriích, kde se k závodu přihlásilo pouze 49 dětí. Pro zajímavost můžeme uvést, že předškoláků a žáků prvního stupně závodilo 44 a starších bylo pouze pět. Pro nezájem byla už v předcházejících ročnících zrušena kategorie dorostu, juniorů a je na zváženou zrušit kategorii staršího žactva.

Za dobu svého trvání se v zámeckém parku představilo celkem 2730 běžců v různých věkových kategoriích. Nejvíc se jich prezentovalo v roce 1986 a to 187, hlavní závod absolvovalo celkem 80 dospělých.

V roce 1982 při 7. ročníku se přihlásilo 140 žáků – o těchto počtech se pořadatelům v současné době může jenom zdát.

Ani v letošním roce se nepodařilo vítězům překonat traťové rekordy, které drží Jiří Florián (Zbrojovka Brno) časem 17:36,9 (1986),a Jana Klimešová z USK Praha, která tuto trať zaběhla v roce 2004 za 19:54 .

Hlavní závod vyhrál Jan Kalenda z AK Zlín před Tomášem Blahou z AK ASICS Kroměříž časem 18:33,0.

Vítězkou kategorie žen se stala Lubomíra Maníková ze Spartaku Dubnica nad Váhom, která zvítězila s časem 23:23,0.

Záštitu nad žákovskými kategoriemi převzala a ceny předávala senátorka ing. Jana Juřenčáková.

V letošním ročníku pořadatelé vyhlásili nejlepšího závodníka našeho regionu, kterým se stal Radim Fojtík z VO2 MAX (Brumov – Bylnice).

Ladislav Musil