I když podle našeho kalendáře má běh svátek každý den, skutečným běžeckým posvícením je právě přicházející víkend. Může za to dle vlastních slov bláznivý Ital, který rozběhal snad celou Prahu – Carlo Capalbo.

Maratonský víkend ale není jen o elitních atletech na královské trati. Samozřejmě, že vrcholem bude domácí mistrovství v maratonu, kde české borce doplní početná skupina elitních běžců ze zahraničí. Bude se bojovat o traťové a osobní rekordy, o limity pro olympiádu, ale také o medaile z českého mistrovství.

Za zády špičkových běžců ale budou tisíce těch, kteří si závod chtějí užít a dokázat si, že to zvládnou. Někteří z nich budou bojovat také v týmové soutěži, kde je výsledný čas součtem výkonu čtyř maratonců.

Další účastníci a účastnice poběží jen deset kilometrů, neboť se přihlásili jako součást štafety. Je to totiž, dle pořadatelů, „jedinečná příležitost podělit se s kolegy, přáteli a konkurenty o nezapomenutelný zážitek v nepracovním prostředí.“

Kromě toho budou na škole bojovat i studenti a studentky středních škol ve finále Juniorského maratonu. Zde závodí desetičlenná družstva a v každém musí být minimálně 3 dívky. Kromě toho se letos již potřetí poběží Univerzitní maraton pro čtyřčlenné týmy, jehož patronem je Univerzita Karlova. Zde je konkurence ostrá, letos poběží i štafeta z Oxford University.

To ale pořád není všechno. V sobotu ve dvě hodiny odpoledne se na trať vydají holky a kluci na “inlajnech“, začne totiž nesoutěžní MF Dnes In-line party. Kolem Výstaviště si účastníci dají šest a půl kilometru, loni se zde prohánělo 470 jezdců a jezdkyň. Zváni jsou i diváci, špička totiž tento závod jezdí dost rychle a je tedy na co se dívat. V minulosti se na startu objevila i fenomenální Martina Sáblíková.

Procházejte se

Ve čtyři hodiny jsou pak na start zváni všichni, kdo mají doma psíka. To odstartuje Pedigree Procházka se psy na čtyři a půl kilometry. Je to pohodová akce, kdy se i se svým nejvěrnějším přítelem a klidně i s celou rodinou projdete Stromovkou. A kdo ví, třeba zde najdete nové přátele.

Startovné je, podobně jako pro „bruslaře“ v řádech desetikorun, děti pod 15 let, senioři nad 65 let a psi navíc platí méně (50 Kč). Organizátoři se rozhodli podpořit psí útulky a za každého účastníka procházky do nich pošlou kilogram krmiva. Navíc každý účastník těchto nesoutěžních akcí dostane v cíli pamětní medaile.

Procházet se můžete i v neděli, start dvoukilometrové procházky bude hned, jakmile maratonci opustí Staroměstské náměstí, tedy zhruba ve čtvrt na deset. Jelikož je k maratonskému startovnímu číslu registrace na tuto procházku zdarma, dají se opět očekávat stovky zájemců, kteří se budou chtít projít Prahou bez aut.

V 9:40 pak začne Rodinný Minimaraton. S manželkou, manželem, dětmi či bratrem nebo sestrou si zaběhněte 4,2 kilometru, start je opět na Staroměstském náměstí. K registraci na maraton je jedna registrace na tuto akci zdarma a tak se aspoň členové rodiny během čekání zabaví. Jiní členové rodiny se „zabaví“, až se ztratí v Praze, ale to by bylo na jiné povídání…

Pozor, elita dobíhá!

Krátce po jedenácté hodině už bude v cíli první muž a ve čtvrt na dvanáct dostanou nejlepší muži ceny. Po 11:20 se očekává doběh nejlepší ženy, slavnostní předání cen pak bude v 11:35.

Mezi nejrychlejší muže a ženy se téměř stoprocentně vklíní nejlepší čeští muži. O letenku do Londýna se utká trio Kreisinger – Krupička – Pechek. Nejlepší čeští závodníci by měli být oceněni v 11:45. Je ale téměř jisté, že tou dobou v cíli tři první české ženy nebudou.

Vy jste naše hvězdy

Závidíte teď, že se bude vše točit jen kolem těch rychlých a na vás, běžce z davu, se zapomene? Hlavu vzhůru! Kolem trati bude několik lidí v oblečení BezvaBĚH, mimo jiné máme v našem týmu výborného fotografa Petra Štípka a skvělou fotografku Šárku Jeníkovou.

Stačí po závodě prohledat galerii BezvaBĚHu na našem novém fotoportálu Zonerama a pokud se najdete, můžeme na požádání poslat fotku ve vyšší kvalitě. Pokud během závodu nebo po doběhu povíte zřetelně a hlasitě heslo: „Chci bezva fotku!“, budete jí mít stoprocentně.

A že se vás po závodě nikdo nezeptá na pocity ze závodu? Ani to není problém. BezvaBĚH ví, že každý uběhnutý maraton je silný příběh. Pokud budete chtít, pošlete nám článek (redakce@bezvabeh.cz) o tom, jak jste prožívali Volkswagen Maraton Praha. Text velmi rádi vydáme.

Kromě toho již včera otevřelo brány Sport Expo na Výstavišti v Holešovicích, kde lze výhodně koupit boty, oblečení či stravu pro běžce a získat informace o zahraničních závodech.

Od sobotního poledne bude probíhat Tesco Pasta party. Máte rádi těstoviny? Pravděpodobně ano. Spotřebuje se jich tady totiž 300 kilo. A k tomu 250 kilo rajčat.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.