Český překážkář Petr Svoboda je jedním z nejlepších na světě. Bohužel se mu lepí smůla na tretry. Aktuálně neví ani on sám, jestli se objeví na olympiádě v Londýně…

Svoboda loni vyhrál halové Mistrovství Evropy na 60 metrů překážek, ale pak začaly potíže s levým chodidlem a poškozenými vazy. Kvůli potížím s Achillovou šlachou pak vynechal závodník celou loňskou atletickou sezónu. Kvůli tomu přišel také o peníze od Českého olympijského výboru na olympijskou přípravu. Pomohla mu až kortikoidová injekce na podzim, ale problémy se v zimě vrátily. Letos v lednu tedy šel na operaci a zdálo se, že vše směřuje k Londýnu 2012. Není tomu ale tak.

Návrat k běhání byl možná uspěchaný, to přiznává i sám překážkář. Sádru po operaci měl tři týdny a po dalších dvou týdnech už chodil. Nyní trénuje tolik, kolik mu achilovka dovolí. Zranění je podle lékařů zhojené dobře, ale achilovka potřebuje víc času, aby zmizel otok. Doktor Karel Horel, který operaci prováděl, říká, že bolest jednou zmizí ze dne na den.

Svoboda prohlásil, že jestli do 25. května neobuje v tréninku tretry, nepojede na Mistrovství Evropy v Helsinkách. V start pod pěti kruhy však stále doufá, ačkoliv dosud nezaběhl limit. Čas 13,60 sekundy musí zaběhnout na některém ze světových mítinků nebo na Mistrovství ČR v polovině června.

„Neurychlím to já ani doktoři. Já se můžu modlit, abych zvládl v termínu limit na olympiádu. Zázraky se ale dějí,“ věří Svoboda.