Nedělní odpoledne ve Stěbořicích na Opavsku po dvouleté odmlce způsobené covidem zase opět patřilo běhu. Konal se zde oblíbený Memoriál otce Jožky, který je zařazen do Prajzsko-Opavské běžecké ligy.

O tom, že je závod opravdu oblíbený, svědčí i fakt, že se na startu sešlo na 430 účastníků a přišel se podívat i držitel stále platného národního rekordu v běhu na 5 km Jirka Sýkora.

Celá akce se koná k uctění památky místního pana faráře Josefa Motyky, který roku 2013 tragicky zahynul po zásahu bleskem, když byl rybařit.

Pro všechny závodníky byly tak připraveny dvě výživné krosové tratě vedoucí přes louky, pole a lesy v okolí Stěbořic, a to 4,5 km a 10,6 km. Start, cíl a zázemí celého závodu bylo u místního kostela Narození Panny Marie.

V odpoledních hodinách sluníčko již pěkně pálilo, a tak bylo jasné, že si všichni budou muset pořádně máknout. Na trati byly však připraveny dvě občerstvovačky, aby se rozpálení běžci mohli zchladit. Ve tři hodiny bylo odstartováno a všichni se tak společně vydali na své tratě.

Nejprve se do cíle začali vracet závodníci na 4,5 km. Zde nejrychleji tratí prolétl Michal Poledník TJ Sokol Opava (15:45), druhý skončil Ondřej Vajda Zbynja Team (15:54) a třetí byl další Sokol Matěj Borunský (16:50).

Mezi ženami zvítězila v novém ženském traťovém rekordu Hana Bednarčíková (19:26), před druhou Klárou Bártovou (21:22) a třetí doběhla Lenka Otipková (22:41). Nejrychlejší z žactva byli David Slaný (19:07) a Alena Kovalčíková OB Opava (19:34).

To na desetikilometrové trati byl papírovým favoritem David Wittek TJ Sokol Opava, který svou roli potvrdil a v novém traťovém rekordu 38:26 zvítězil. Pro stříbro si doběhl Robert Chrudina (41:33). Na bronzové pozici až do druhé občerstvovačky běžel Luděk Slonina, kterému však po celou dobu závodu dýchal na záda René Kamrád Energy Team Bolatice. Za občerstvovačkou cca 2 km před cílem se Kamrád chopil iniciativy, šel před Sloninu a v čase 43:02 si zajistil bronzovou medaili.

Mezi ženami zvítězila stylem start-cíl triatlonistka a česká reprezentantka v adventure race Tereza Rudolfová Black Hill Team, která v čase 44:21 překonala ženský traťový rekord. Druhá za ní doběhla Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (46:50) a třetí příčku obsadila Hana Legerská SSK Vítkovice (50:38).

Na každého závodníka v cíli čekalo občerstvení a krásná účastnická medaile. Pro první tři závodníky v mužské a ženské kategorii byly připraveny medaile, poháry a věcné ceny. Tečkou za celým závodním odpolednem bylo pak vystoupení zpěvačky Kateřiny Marie Tiché s Bandjeezem.