Slatiňany – Náchodský orientační běžec Jiří Doucha, který se stal letos členem elitního atletického klubu Hvězda SKP Pardubice, vyhrál 27. ročník Pančavova běhu.

Krosovou trať přes hřebeny Železných hor se startem a cílem ve slatiňanské části Škrovád a s obrátkou v Heřmanově Městci o délce 29 kilometru uběhl za 2:09:12 hodiny.

Jediným vážným soupeřem mu letos byl rýmařovský Tomáš Gromus, který s Douchou běžel na obrátku a v cíli na něho ztrácel minutu.

„Už to chtělo vyhrát,“ řekl v cíli spokojený vítěz, který zde startoval popáté. „První dva starty jsem proměnil ve vítězství, pak jsem byl dvakrát druhý, a proto jsem měl největší obavy z bratra mého soupeře, který mě jednou ve finiši porazil (letos byl čtvrtý),“ dodal Doucha, který si velkou smůlu užil v nedělních Nasavrkách.

Zapomněl si totiž vzít čip, a i když doběhl ve své kategorii na medailovém místě nebyl nakonec zařazen do výsledkové listiny.

Pančavův běh lze absolvovat i štafetově s předávkou na obrátce. Letos nastoupilo devět dvojic a absolutní prvenství vybojovala smíšena dvojice Griger Štěpánková.

Slatiňanský atlet doběhl na obrátku za hodinu a Štěpánková absolvovala svůj úsek za obdivuhodných 68 minut. Druzí doběhli domácí Staněk s Bakešem, kteří byli po polovině závodu až na šestém místě. Na vítěznou dvojici však ztráceli 26 minut.

Závod, který byl letošním nejdelším během na Pardubicku, má ve svém názvu přezdívku jeho zakladatele. Legendární horolezec Pančava absolvoval i několik ročníku tohoto běhu. Mezi účastníky byli letos i jeho kamarádi.

„Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl jeden z pamětníků na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě.