Poznáváš nová zákoutí na okraji Prahy? Běhej s námi! A pokud konečně přijde jaro, svítí sluníčko a ještě vyhraješ, máš nádhernou sobotu. Jako Luboš Hilgert, člen legendárního vodáckého rodu, ve Statenicích. Mezi ženami tam zkompletovala vítězný hattrick v seriálu Helena Poborská.

Tradiční základna na fotbalovém hřišti s DJ pultem Patrika Rokla, správně taktéž syna slavného otce, klavíristy Rudolfa z kapely Karla Gotta, přivítala už známý scénář. Nejdřív děti, pak dospělí, kteří se vydali na čtyřkilometrový okruh. Od zahrádek vzhůru lesem skoro kilometr až k nové dřevěné plastice svaté Juliány, pak po lesním hřbetě, rokličkou dolů a závěrečná silniční pětistovka obcí zpátky na zelený pažit. Pak ještě jednou. Až pak čekal zasloužený únětický žejdlík.

Vepředu se to přesýpalo. Kvalitu ukázal Patrik Jurkiewicz, orientační běžec Sparty. Na druhé místo dosáhl nakonec pravidelný účastník série, vedoucí podletištními obcemi, Jan Linhart. Ale to už byl na špici Luboš Hilgert. „Do kopce mi to docela šlo, tam jsem rozhodl,“ říkal. A potvrdil tak běžeckou sílu vodních slalomářů, už léta drženou Lukášem Kubričanem a teď i šampionem Jiřím Prskavcem.

„Já už ale pět let nejezdím, už to nešlo se sportem živit,“ přiznal syn olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové. „Dělám webové stránky, pár let jsem si dal pauzu. Až teď jsem začal trochu běhat, už mám půlmaraton. Přestěhovali jsme se do Velkých Přílep a tak takhle poznávám zdejší okolí,“ usmíval se, doteď měl skoro domácí trať na Lesním běhu v Senohrabech, kam jezdí celá rodina na chatu.

Ženskému poli vládla i do třetice Helena Poborská. „Běhá se mi čím dál hůř, druhé kolo už jsem vypustila. Mám teď navíc asi natrženou šlachu někde mezi zadním stehenním a hýždí, bolí mě to, trpím,“ posteskla si nejdřív. „Ale když pak i takhle za sebou nechám mladší a lehčí holky, přece jen mi to dá nějaké zadostiučinění a další motivaci. Taky prémie za celkové pořadí v seriálu je příjemná, to jinde nemáte,“ dodala. Jasně, ceny tu jsou příjemné. Teď se v tombole losoval i víkend se zápůjčkou Škody Enyaq od partnera Přerost a Švorc auto.

Jen ty davy tentokrát scházely. V termínové kolizi dalších závodů v západní půlce Prahy (Stodůlecká 10, Řeporun 10, nová do kalendáře se bez ohledu na ostatní nabourající Run4Ladronka 4+8) chyběl i historický lídr seriálu Jiří Chyba. Jeho chyba! Finále v Suchdole v neděli 21. května si snad ujít nenechá – průběžný žebříček mužů zůstává otevřený až do finiše, aktuálně vede Linhart (330) před Chybou (240) a Jurkiewiczem (170), počítají se totiž tři nejlepší výsledky a Chyba s Jurkiewiczem mají zatím jen dva závody.

Výsledky včetně dětí najdete zde: https://www.sportchallenge.cz/…zavod_234301?…