Mezi současné největší běžecké legendy u nás patří Jan Zajíc. Člen atletického oddílu Hvězda Pardubice, který v městě perníku žije a vyučuje fyziku na místní univerzitě, slaví v červnu sedmdesátiny a je dosud aktivním závoďákem. Spolu s manželkou vychovali tři vysokoškolsky vzdělané potomky a mají radost z vnoučat. Jejich nejmladší syn Jakub je dvojnásobným mistrem republiky v chůzi na 50 km.

Pro družstva Hvězdy úspěšné sbírá body v chůzi i Honza a je i čerstvě veteránským šampionem. Dále se účastní běžeckých závodů, je atletickým rozhodčím a dokonce certifikovaným měřičem tratí. A určitě jsem i na něco zapomněl …

Nedávno si jeden pořadatel na netu posteskl, že by rád dělal závody na certifikované změřené trati, ale po zkušenosti s jedním měřičem, který před lety přes půl republiky přijel měřit v audině si další měření nemůže dovolit. Tak jsem mu napsal zda-li zkusil oslovit Honzu Zajíce, ten jezdí vlakem. No nebudu to prodlužovat – závody se už nyní běhají v Brně na certifikovaně změřených tratích od Honzy.

Za zmínku stojí i Honzovi osobáky. Za mlada dal nejlépe desítku za 36:45 a maratón za 2:47:31. Já si vždy vybavím jeho neskutečný fyzický výkon ze začátku devadesátých let, kdy se rozhodl zdolat 90 kilometrů na kole do Víru na Vysočině. Tam si dal odpoledne jejich nelehkých 32 po silnici v čase hluboko pod tři hodiny a ještě večer na kole dojel domů. Vír je Honzova srdcovka, a proto se tam po letech absencí letos vydal na jejich Horský běh kolem Vírské přehrady, 17. ročník, kde byl už na bedně jako padesátník. Na silniční trati o délce 28 km se součtem stoupání přes pět set metrů vyhrál letos kategorii sedmdesátníků.

Takže kamaráde vše nej a hlavně ať slouží zdravíčko !