33. ročník ultra akce Týnišťské Šlápoty na hlavní trati od délce 119 kilometrů se součtem stoupání přes čtyři kilometry má dva vítěze. Společně doběhli do cíle Slovák Matej Oravec, vyhrál i před dvěma roky a vloni nedokončil, a Jan Vaňkát v čase 14:26:21 hod (průměrná rychlost 8,26 km/hod), oba dorazili z Prahy.

Start hlavní trasy byl v Olešnici v Orlických horách odkud se ultráci vydali na okruh do polských Stolových hor, dali si i jejich nej vrchol Hejšovinu. Poté přes přechod Čihalka se vydali na hlavní hřeben Orlických hor včetně nejvyššího vrcholu závodu Velké Deštné a cíl závodu byl v Týništi nad Orlicí.

Oravec běžel na čele celý závod. V první třetině mu dělali společnost David Mišurinec, ten sice proběhl cílem jako čtvrtý, ale hodinová penalizace za chybějící kontrolu, bylo jich 24, ho poslala na desáté místo, a Petr Remeš, nakonec šestý. V druhé polovině se na něho dotáhl pozdější spolu běžec a jeho dosavadní soupeři šli v pořadí dozadu. „Myslím si, že kdyby chtěl tak mi mohl v závěru utéci, ale na kontrole na stém kilometru jsme se domluvili, že doběhneme společně,“ řekl mi v cíli Vaňkát.

Třetí byl v čase 14:51:39 Miroslav Šrámek z Drslavic a loňské čtvrté místo obhájil Jiří Štos z rovinatého pardubického Ostřetína za 15:37:02.

Soutěž žen vyhrála pravidelná bedničkářka Šlápot, vloni druhá, předloni dokonce první, Hanka Váchová z Prahy. Celkově byla sedmá za 16:11:04. „Sice jsem od padesátého kilometru měla problémy s puchýři, ale musela jsem dokončit. Byly to moje desáté Šlápoty v řadě.“ Hanka před měsícem dokázala vyhrát jinou akci, stovku, vytrvaleckého Poháru CSUT a to dokonce absolutně.

Druhá byla za 19:03:04 další Pražanda Adéla Jemelíková, celkově na 14. místě. A třetí za 19:27:07 Petra Smočková z Bělé pod Pradědem, absolutně dvacátá. Ultrák všech ultráků Jirka Hofman z Prahy dal svoji 982 stovku za 38:08:05. Startovní pole uzavíral Ondřej Fatka z Prahy na 82. místě v čase 40:07:37. DNF je pouze u šesti příjmení.