Běh a politika mají mnoho společného. Na start premiérového ročníku Mattoni Budějovického 1/2Maratonu se postaví i zdejší rodák a bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Člen politické strany TOP 09, který předloni kandidoval na pozici pražského primátora, Zdeněk Tůma, je všeobecně oblíbeným politikem. Kromě běhu v zimě rád běžkuje, v létě jezdí na kole nebo hraje tenis.

„Posledních 10 let mám ´svoje´ závody, jako je pražský PIM 1/2Maraton či Běchovice, což mě nutí běhat trochu pravidelněji, ačkoli žádná sláva to není,“ říká pro BezvaBĚH Tůma a dodává, že dvakrát dokončil i maraton, pokaždé těsně nad 4 hodiny.

V sobotu chce běžet pod hodinu padesát. Na startu se objeví také bývalý ministr průmyslu a obchodu, nyní člen dozorčí rady Telefónica Czech Republic Vladimír Dlouhý.

Běhajících politiků je však více. Nedávno třeba uběhla svůj první maraton Kateřina Jacques ze Strany Zelených. V běžeckém lze potkat bývalého českého premiéru a současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu nebo bývalého předsedu slovenské vlády Mikuláše Dzurindu. Rovněž bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek je ostřílený „závoďák“. Někdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa rovněž běhá maratony.

Svým kladným vztahem ke sportu a tedy i k běhu se nikdy netajil prezident Václav Klaus nebo bývalý pražský primátor Pavel Bém. Jeho nástupce, Bohuslav Svoboda, dokonce uběhl maraton. Tradičním účastníkem běhů v Praze je primátorův náměstek Ivan Kabický.

Rekordman z Afriky

Nedá se ale počítat s tím, že by politické špičky míchali pořadím na špici. Od toho budou na startu – jak je na akcích pod hlavičku seriálu RunCzech.com pravidlem – Afričtí borci. O čas pod hodinu se bude snažit Elind Kiptanui z Keni, vítěz Volkswagen Maratonu Praha 2010 a dosud držitel rekordu závodu.

„Jsme rádi, že se nám podařilo hned na první ročník získat takové jméno,“ těší Janu Moberly, manažerku elitních atletů pořadatelského týmu. Osobní rekord běžce je 1:01:11 z loňského Berlína a údajně by rád své maximum vylepšil. Byl by to také ten nejlepší dárek k dnešním dvacátým třetím narozeninám.

Na čas pod hodinu ale může pomýšlet více běžců z Afriky, hned šest mužů má osobní rekordy na hranici 61 minut. Moberly doufá, že vydrží dlouho běžet ve skupině a pomůžou si ke kvalitním výsledným časům. A kdo ví, třeba padne i nejlepší světový výkon roku, který stále drží Atsedu Tsegay výkonem 58:47 z Prahy.

Nejlepší český vytrvalec, Jan Kreisinger, poběží pouze ve štafetě. Přípravu totiž již delší dobu směřuje k maratonu na olympiádě. Po několika letech bude mít Česko opět zástupce na svátku sportu na královské běžecké distanci. Půlmaraton si mladý atlet zaběhne až za dva týdny v Olomouci.

Také mezi ženami bude skvělá konkurence. Jedničku získala Tadelech Bekele z Etiopie. Tato běžkyně byla už loni třikrát na stupních vítězů v bězích RunCzech.com, vítězství se však zatím nedočkala. Poslední předolympijský test bude absolvovat Ivana Sekyrová, od které se dá očekávat útok na vlastní osobní rekord.

Skupinka elitních atletů vyrazí do Českých Budějovic v pátek ráno z hlavního nádraží v Praze. Bude pro ně připravená speciálně označená lokomotiva Českých drah v barvách RunCzech.com. Nejen fotbalisté si oblíbili cesty vlakem za sportem.

Je to placka

Na všechny běžce čeká desetikilometrový okruh centrem města, který poběží dvakrát. „Nechybí pasáže v centru města, rychlé úseky na širokých rovinatých ulicích, ani příjemné části okolo řeky,“ slibují organizátoři na webu. Zázemí bude na náměstí Přemysla Otakara II. Zde také v sedm večer závod odstartuje. Příjemné je, že startovní číslo platí, podobně jako v Praze, také jako jízdenka na MHD v den závodu. Součástí závodu je také štafetový běh pro čtyři závodníky, závod na 10 kilometrů a rodinný běh na 3 km.

„Je to dobrý, tahaný po hlavních širokých a rovných ulicích. Máme tu placku, jen náměstí bude asi trošku divoký s kostkami,“ hodnotí trať domácí Jan Kreisinger v RunCzech příloze jihočeské mutace MF DNES a dodává: „Naše město je v centru moc hezký, běhat v něm bude atraktivní. Navíc večer se zážitek znásobí.“

Jedná se, snad s výjimkou Hlubocké pětadvacítky, o první velký běžecký závod v jižních Čechách. A lidé se těší – tisíc čtyři sta startovních čísel bylo vyprodáno snad ještě rychleji než před závody v Praze. Všichni se těší, že závod bude mít podobně skvělou atmosféru, kterou je známý půlmaraton v Olomouci, který se běží o dva týdny později.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.