V sobotu 9. června proběhne v Neveklově na Benešovsku již druhý ročník Neveklovských běhů v parku. Chcete-li poznat, jak to vypadá, když během žije celé město, je tato akce jasná volba.

Na závody s dětmi

Dopolední program začne běhy pro všechny věkové kategorie a děti si mohou zasoutěžit i v doprovodných disciplínách. Ty připravila obec Neveklov ve spolupráci s DDM Benešov a www.atletikaprodeti.cz. Každý, kdo se nemůže rozhodnout, zda jet o víkendu závodit nebo být s rodinou, má problém vyřešený – může jet s rodinou závodit do Neveklova.

Letošní ročník závodů je věnován vzpomínce na tragický osud Neveklovska v roce 1942, kdy na tomto území bylo zřízeno cvičiště SS a desítky rodin musely opustit své domovy. Hlavní závod na 5 kilometrů, loni Královský běh, ponese jméno Jana Bartoše, čtrnáctiletého chlapce z románu Kluci ze zabraného od spisovatelky Elišky Horelové.

Je to symbolické, neboť tato postava se vydala na přibližně stejný běh, ovšem v noci. Běžel z Nového Knína, tedy zakázaného prostoru hlídaného vojáky SS, do Jablonného nad Vltavou, aby své nemocné sestřičce přinesl její milovanou panenku.

Pro všechny závodníky jsou připraveny sběratelské buttony, letos oranžové. Zaregistrovat se je možné již dnes přes e-mail neveklovske.behy@seznam.cz, kde je třeba uvést jméno a příjmení běžce a ročník narození. Nejrychlejší se pak mohou těšit na ocenění, všichni dostanou, podobně jako loni, v cíli občerstvení. Párků bude dost a limonáda či pivo poteče proudem.

Závodem v Neveklově loni žila celá obec a to i přes nepřízeň počasí. V chladném počasí, kdy každou chvíli pršelo, se po parku proháněl nespočet dětí, které doprovázeli jejich rodiče. „Myslím si, že úplně první a nejpřirozenější aktivitou malých dětí je ono pobíhání s kamarády venku, skákání, házení si,“ říká vedoucí kulturní a sportovní komise v Neveklově Jana Mužíková na otázku, jak se podařilo získat takovou popularitu pro atletiku.

Prostě stačila dobrá myšlenka, podpora města, místních podnikatelů a sportovní nadšení obyvatel Neveklova i „přespolních“.

Loni byly závody jen skromné, pořadatelé brali první ročník jako zkušební. Letos však budou drobné chybičky vychytány a tak se všichni těší na „pravá běžecká esa“. Kdo si tedy chce zaběhat parkem a lesem a zároveň trochu přimět k pohybu i zbytek rodiny, jistě se nebude dlouho rozmýšlet, co v sobotu podniknout.

Web závodu


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.