Poslední únorovou sobotu se v Prusinovicích konal 31. ročník silničního běhu Rohálovská desítka. S organizací, průběhem závodu i výkony běžců je určitě spokojený zakladatel a ředitel závodu Ondřej Němec.

Jak jste spokojený s letošním ročníkem závodu?

Jako pořadatelé jsme poměrně nároční, ale celkově jsme velmi spokojení. Akce se vydařila.

Kdy se začalo s přípravou letošní Rohálovské desítky?

Já sám v říjnu, ostatní členové organizačního výboru na začátku roku v průběhu ledna.

Co příprava na prusinovický závod obnáší?

Jsou to desítky malých a velkých úkolů. Na začátku jsme rozjeli registraci a propagaci, objednávaly se medaile. Po novém roce už se konkrétně zajišťoval průběh akce.

Kolik lidí se letos podílelo na organizaci Rohálovské desítky?

Organizační výbor měl 6 členů, včetně starosty obce. Nejvíc úkolů připadlo na Martina Koplíka ze sportovního klubu Vesani, Libora Pumprlu z klubu Rohálov bike team a Martina Nevřalu, který měl na starosti fotbalisty místní TJ. Ti zajišťovali parkování a křižovatky.

Kdo ještě pomáhal s organizací?

Poděkování patří BK Holešov, Obecnímu úřadu Prusinovice, TJ Prusinovice, Rohálov bike teamu a klubům Vesani.cz a NeKo Prusinovice.

Co se v Prusinovicích dělo v týdnu před závodem?

Vzhledem ke školním jarním prázdninám to nebylo tak hektické. Hodně mi pomohli kluci z rodiny, ale já jsem se prakticky nezastavil. Připravovaly se startovní balíčky, tombola, značila se trať. V pátek den před závodem to končilo položením dřevotřísky v prusinovické tělocvičně, kde byla v sobotu šatna a zároveň prezence. Rovněž bylo potřeba nachystat velký sál v Kulturním domě a VIP salonek. I zajištění 60 stejných květin byl logistický oříšek.

Kolik bylo potřeba pořadatelů?

Přímých 50 plus 20, kteří pomáhali v kuchyni, nebo například v salónku pro hosty.

Jak se Vám sobotní závod líbil?

Z dětských závodů jsem toho moc neviděl. ,,Musel“ jsem zajišťovat program pro Helenu Fibingerovou a dalšího hosta aktuálního halového mistra republiky na 800 metrů Daniela Kotyzu. V hlavním závodě snesly přísná měřítka časy dvou jedniček Tomáše Habarty a Jakuba Zemaníka. Stejně tak, jako čas ženské vítězky Ivy Gieselové. Atletka z TJ Šumperk letos naznačila, že by v budoucnu mohla překonat ženský traťový rekord Petry Kamínkové.

Letošní ročník Rohálovské desítky byl také Mistrovstvím republiky veteránů v silničním běhu. Kolik si jich v Prusinovicích zazávodilo?

Veteráni závodili v kategoriích nad 35 let. Celkem jich u nás startovalo 392. V loňském roce při stejném mistrovství jich v Třebíči závodilo 80. U nás jsme rozdali kompletní sady pro 20 veteránských kategorií.

Kdo ze známých atletických tváří, kromě Heleny Fibingerové, letos ještě navštívil Rohálovskou desítku?

Na závod se přijel podívat bývalý československý atlet, běžec Ivan Uvizl. Ten je mimo jiné od 25. září 1980 držitelem českého rekordu v hodinovce, když v Ostravě dosáhl výkonu 20 144 metrů. Osobně k nám přijel také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Co říkáte atmosféře kolem závodu?

Byla pohodová. Potěšil mě i zájem a počet diváků. V cílovém prostoru jich byl největší počet od covidu.

Kolik si v 31leté historii Rohálovké desítky v Prusinovicích zazávodilo běžců?

V hlavním závodě je to 10 196 běžců a běžkyň. Tím 10 000 byl právě letos Petr Kaňok z Ostravy. Navíc u nás v rámci Rohálovské desítky už několik let pořádáme také závody dětí.

Co chystáte příští rok ještě vylepšit?

Protože jsme rychle a bez zdržení letos zvládli vyhlásit 28 kategorií, tak jejich rozšíření zřejmě zachováme i v příštím 32. ročníku Rohálovské desítky, která se bude konat v sobotu 22. února 2025.