Pouhé 2 týdny chybí do zahájení 20. jubilejního ročníku Moravského ultramaratonu (MUM) a 4 týdny zbývají do startu TMMTR (Transmoravského masochustického terénního běhu, 100 mil z Olešnice do Lulče a zpět).

Obě tyto významné ultramaratonské akce získaly statut „Poco Loco Run“ (lze přeložit jako mírně šílený běh) vyjadřující myšlenkovou vazbu na nedávno zesnulého ultramaratonce známého pod přezdívkou Caballo Blanco, čili Bílý kůň.

Naše běžecká veřejnost jej patrně zná především z knihy Born to run (Zrozeni k běhu), někteří z našich ultramaratonců jej však poznali i osobně, jako například Dan Orálek, který se letos zúčastnil spolu s dalšími ultramaratonu Měděným údolím v Mexiku.

V čem se ztotožňují tyto ultramaratony s myšlenkovým odkazem této legendární osoby? Nejen tím, že jsou to ultramaratóny. Za zmínku stojí skutečnost, že jméno Micah True (Micheáš Pravdivý, resp. Věrný) si tento muž dal až v určité etapě svého života a je evidentní, že toto jméno vyjadřuje myšlenku zastávat se Boha a pravdy, v širším smyslu zastávat se také těch, kdo jsou nějakým způsobem ohroženi. Tady již nejde jen o indiánský kmen Tarahumarů, tady jde o princip, aby si lidé vzájemně pomáhali a osobní ambice či touhu po zisku tomuto poslání podřídili. Je to poselství o míru, pravdě, kráse a lásce.

Jsem rád, že se toto dá říci i o obou ultramaratonských akcích, tedy MUM i TMMTR. Osobně na mě udělal velký dojem zážitek při TMMTR v roce 2009, když se běžci dostali k více než metrové prohlubní v silnici (propadlé po dešti) a jak závodníci, kterým se podařilo překážku překonat, čekali připraveni pomoci těm zbývajícím, dokud všichni nebyli za překážkou, a to přece byli soupeři! Tato chvíle zdržení však vítězi Danu Orálkovi stejně nezabránila v postavení nového traťového rekordu.

7 etap a MiniMUM

Letošní jubilejní 20. ročník Moravského ultramaratonu naváže a pokusí se zopakovat vše pozitivní, co si účastníci předchozích ročníků pamatují. Tedy 7× 43 km, čili 301 km v krásné přírodě.Tedy vše to, co přispívá k výjimečnosti tohoto etapového běhu přírodou.

Všichni běžci a ultraběžci se proto mohou těšit na obvyklých 7 etap po trasách, které již znají. Centrum závodu v Lomnici (u Tišnova) i jednotlivá startovní místa zůstanou zachována. Ponecháván je také termín konání závodu (letos od 1. 7. do 7. 7. 2012), který umožní účastníkům využít dny pracovního volna 1. a 7. 7. 2012 , případně státní svátky 5. a 6. 7. 2012.

Novinkou letošního ročníku je MiniMUM, tedy samostatný závod v rámci Moravského ultramaratonu, který zahrnuje 1., 5. a 7. etapu (Lomnickou se startem v Lomnici, Olešnickou a Cimrmanovu opět se strartem v Lomnici). 3etapový samostatně hodnocený MiniMUM je pořádán v nepracovních dnech a přináší možnost delší rehabilitace mezi jednotlivými etapami. Tak může být MiniMUM přirozeným mezistupněm pro potenciální budoucí účastníky celého MUM. Start je však možný i v jednotlivých etapách.

Moravský ultramaraton je tak vyhledávaným setkáním všech, kteří rádi běhají, všech, pro které se běh stal nedílnou součástí jejich životního stylu. Proto budou během MUM zorganizovány přednášky a prezentace věnované problematice běhů a ultraběhů (zážitky ze zahraničních běhů. příprava, stravování, výživa, rizika a podobně). Z těchto přednášek bude připraven a zájemcům poskytnut sborník.

Nejenže tedy „MUM bude!“, ale i TMMTR bude, takže následující víkend po MUM je možné úspěšně absolvovat Transmoravský masochistický terénní běh z Olešnice na Moravě do Lulče a zpět a přitom překlenout na trase 100 mil neboli 161 km pohádkových devatero hor, údolí a řek, za nočního svitu hvězd, ranního svítání, parného odpoledního slunečního žáru i za deště a větru, s příchutí třešní a rybízu.