Turecké turistické středisko Pamukkale bude příští víkend (7.–8. července) hostit tři stovky atletů skoro z celé Evropy. Národní atletická federace byla znovu pověřena uspořádáním 11. mistrovství Evropy v běhu do vrchu stylem nahoru – dolů. V Turecku proběhlo i loňské desáté evropské mistrovství, ovšem klasickým způsobem (pouze nahoru) a to v Burse na západě země.

Mechanicky srovnávat obě mistrovství nebo dokonce na základě loňských výsledků tipovat letošní průběh by mohlo být velmi ošidné. Celá řada zemí totiž vysílá jiné atlety na klasiku a jiné na „nahoru a dolů“.

KDO BUDE REPREZENTOVAT ČESKOU REPUBLIKU?

Českou republiku bude letos reprezentovat 12 běžců, po čtyřech v kategorii mužů, žen a juniorů. Proti loňsku budou naše týmy hodně obměněny.

Mezi muži spoléháme nejvíc na loni jedenáctého Roberta Krupičku, ale také další tři členové týmu (Petr Pechek, Jiří Voják a Jakub Bajza) patří k velmi kvalitním vrchařům. Pro Bajzu hovoří 4. místo v kategorii juniorů z Telfesu před třemi lety a současná stabilně dobrá forma, Pechek a Voják mají velké zkušenosti z mezinárodních startů. Celkově lze říci, že jsme už dlouho neměli tak kvalitní družstvo jako je to letošní.

Kandidátem na zlatou medaili je domácí hvězda Ahmet Arslan, který se určitě pokusí o rozšíření bohaté sbírky cenných kovů z předchozích šampionátů, jmenovitě obhajuje loňské prvenství z Bursy. Zajímavý bude souboj domácích borců s úřadujícími mistry Evropy v družstvech Italy, překvapit mohou např. Britové, ale bez šancí nejsou ani naši.

Pochybuji, že v Pamukkale nastoupí loňská mistryně Evropy Martina Strahlová (Švýcarsko), neboť ta je vyznavačkou ortodoxního stylu, jako ostatně většina švýcarských, německých a rakouských běžců do vrchu. Největší šance má tedy některá z Italek, ale překvapení není nikdy vyloučeno. Oporou českého týmu by měla být vítězka domácí kvalifikace, šestá žena z loňské Bursy a čtvrtá z mistrovství světa 2011 v Tiraně Pavla Schorná Matyášová. 31letá ex-Ostravanka ovládá jak klasiku, tak také styl nahoru – dolů. Spolu s ní do Turecka odcestuje zkušená trojice ve složení Kamila Gregorová – Pavla Havlová – Táňa Metelková. Závod družstev loni vyhrály Italky před Ruskami a Švýcarkami, letos budou chtít do pořadí na předních místech zasáhnout také Britky, jimž je tento styl vlastní.

NAVÁŽÍ ČEŠTÍ JUNIOŘI NA LOŇSKÝ ÚSPĚCH?

Zcela překvapivě na loňském mistrovství Evropy prolomili několikaletý medailový půst naši junioři, kteří díky výbornému výkonu celé trojice Trávníček (7.) – Ondráček (15.) – Janů (17.) skončili druzí za suverénními Turky a před tradičně silnými Italy. Pamětníkem úspěchu je z letošní juniorské čtveřice pouze Jan Janů, on i další tři mladíci (Libor Bucifal, Josef Havlíček a Filip Záveský) ovšem patří k našim nejlepším běžcům v juniorské kategorii na dráze, takže určitě neprodají svou kůži lacino. Loni obsadili prvá tři místa turečtí atleti, patřící také letos mezi největší favority.

Pokud můžeme být spokojeni s vývojem situace mezi juniory, u juniorek je to značně horší. Většina atletických trenérů mládeže stále nepovažuje vrchy (a ostatně ani kros) za disciplínu stejně hodnotnou jako jsou závody na dráze a buď přímo odmítají účast svých svěřenců, nebo posílají na kvalifikaci spíše ty slabší. Jsou samozřejmě i výjimky, dlouhodobě a systematicky se však vrchařské mládeži věnují pouze jednotlivci.. Vzhledem ke slabé úrovni současné generace juniorek se Český atletický svaz rozhodl žádnou atletku této kategorie do Turecka nevyslat.

Čeští atleti odlétají do země půlměsíce příští čtvrtek, vedoucím výpravy je Jiří Topinka a jako trenéři doprovázejí výpravu Jiří Královec a Jindřich Linhart.