Do startu závodu zbývají ještě dva měsíce a organizátoři již nyní hlásí rekord v počtu přihlášených. Oslovili jsme proto Tomáše Mokrého z pořadatelského týmu Sportuj s námi, aby nám o této akci na jižní Moravě něco řekl.

V loňském roce se zúčastnilo Půlmaratonu Moravským krasem neuvěřitelných 430 lidí. Jakou účast odhadujete letos?

V letošním roce by se na start 1/2maratonu mohlo postavit okolo 800 běžců. Spíš než odhad je to ale naše přání :-) Jinak do doprovodného běhu počítáme se stovkou běžců.

Co k vám do Blanska přitahuje každoročně tolik lidí?

Víme, že nemůžeme nabídnout běh historickými ulicemi jako Praha nebo Olomouc, ale já vždy říkám: pracujme s tím, co máme. A tím je jedinečná krajina v naší republice – Moravský kras. Je tu krásná příroda a spoustu věcí k poznání.

Obligátní otázka: A co sponzoři?

Musím říct, že je to každoroční boj :-) Akce se od minulých let dost změnila a žádá si větší finanční prostředky. Jsem ale velice rád, že po minulém ročníku, kdy vše proběhlo skvěle, město Blansko bere akci jako jednu z nejvýznamnějších ve městě a vychází nám maximálně vstříc. Snaží se nám pomáhat. Jinak je velice potěšující, že partneři, kteří podpořili minulý ročník, tak letos do toho jdou znovu s námi. Bez jejich pomoci by to nikdy nebylo možné pořádat!

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Vypsali jste nějakou zajímavou prémii za případný traťový rekord?

Musím přiznat, že za traťový rekord prémii vypsanou nemáme, ale jinak jsou vypsané prémie za absolutní pořadí prvních pěti mužů a pěti žen, kde odměny pro prvního začínají stejně jako v minulém roce na 4.000Kč. K odměnám musím říct, že není zájem dávat velké prémie a lákat zahraniční černé běžce. Takových závodů už je tu dost :-) A odpověď na první část otázky, kdo budou letošní favorité, zatím nedokáži říct, jelikož se snažíme do Blanska zvát i českou běžeckou špičku, ale díky spoustě dalších pěkných závodů u nás i v zahraničí se elitní běžci často rozhodují na poslední chvíli, takže se necháme překvapit.

Kdo drží v obou kategoriích nejrychlejší časy?

Tím, že půlmaraton má již 16. ročníků, tak stále uznáváme rekordy z roku 1997, kdy se v Blansku konalo mistrovství ČR v půlmaratonu. Rekord drží Jan Pešava, který zaběhl čas 1:04:07 a Iva Jurková čas 1:15:10.

Bude v případě teplého počasí dost příležitostí na trati k osvěžení?

I v letošním roce máme čtyři občerstvovací stanice po cca 5km, kde bude dostatek jak vody, tak iontového nápoje a houbiček s vodou. Tady bych chtěl požádat všechny běžce, aby zahazovali kelímky a houbičky na trať, nikoliv mimo ni. Běžíme přece jen chráněnou krajinou oblastí a musíme ji tedy chránit i jako účastníci běhu.

Jakým způsobem provedete značení jednotlivých kilometrů?

V současné době máme zajištěno značení kilometrů na povrchu silnice, ale uvažujeme i o značení kilometrů na vysokých cedulích.

Pořádáte nějaké přidružené závody pro příchozí nebo pro děti?

Součástí dne je běh městem na 2,4 km, který navazuje na tradice lidového běhu. Tento běh může běžet úplně každý.

Připravili jste na nám. Republiky nějaké dětské atrakce nebo nějakou podívanou pro veřejnost?

Již podruhé připravuje na celé spodním náměstí dětský koutek, které dokáže děti zabavit po celou dobu akce. Součástí je skákací hrad, mega trampolína, půjčovna koloběžek a odrážedel, soutěže s rádiem Petrov, atd. Pro širokou veřejnost je připraveno několik tanečních vystoupení, koncert místní rockové kapely a jako hlavní koncert bude vystoupení třinecké kapely CHARLIE STRAIGHT.

Kde se mohou závodníci ubytovat?

Ubytování pro běžce zajišťuje hotel Skalní mlýn, který je hlavním partnerem akce. Všichni účastníci půlmaratonského víkendu mají slevu na ubytování s možností využití od pátku do neděle. Hotel stojí v samém srdci Moravského krasu několik stovek metru od Punkevních jeskyní (kde je otočka půlmaratonu) a propasti Macocha. Více o ubytování najdete na stránkách www.skalnimlyn.cz

Budou si zájemci moci zakoupit na náměstí nějaké sportovní oblečení a běžecké boty?

V letošním roce je již po druhé sportovním partnerem půlmaratonu značka Newline, která bude mít na místě své prodejní expo a speciální prodejní nabídku pro účastníky závodu.

Web pořadatele