Pátá etapa Moravského ultramaratonu tentokrát odstartovala v Olešnici. A protože se vybíhalo z místa právě konaných slavností, kde se prezentovaly potravinářské výrobky místních výrobců včetně různých druhů piva, nebylo pro běžce snadné toto přívětivé místo v chládku opouštět.

Navzdory krátkému okamžiku, kdy se zdálo, že Daniel Orálek v této etapě přijde o prvenství, nakonec vedoucí běžci doběhli v obvyklém pořadí Orálek, Bezrouk, Strnad.

Vybíháme za plného slunečního žáru a brzy se spojíme do malého tandemu s Ivanem Ďurkovským. Ten poznamenal, že ten MUM už není to co dříve. Že mladí běžci jsou příliš ambiciózní, než aby běželi pěkně v skupině pohromadě, rozprávěli, povídali vtipy a až po poslední občerstvovací stanici to rozbalili a zasoutěžili si. Naštěstí jsme se po chvíli před sluncem skryli do stínu v lese.

A jak je to s tím zaváháním Dana Orálka? Někde mezi prvou a druhou občerstvovací stanici nesprávně odbočil a z vedoucího postavení rázem byla ztráta více než 10 minut. Můj předpoklad se ale splnil – Dan takto vzniklou situaci pojal jako výzvu, následující úsek mezi občerstvovacími stanicemi dal rychlostní vložku a ztrátu ještě do další občerstvovací stanice dohnal. Zvítězil tentokráte „pouze“ o 12 minut před druhým v pořadí.

Ze 34 startujících všichni doběhli do cíle, ale jen 20 si udržuje plný počet kilometrů. Etapa Olešnická byla zároveň 2. etapou MiniMUM, a tak před sobotním finále všichni přihlášení na MiniMUM jsou i skutečnými finalisty, vede Jaromír Vicari a v ženské kategorii Zdeňka Komárková.

Průběžné pořadí po 5 etapách