V noci ze sedmého na osmého července se v hornoslezském Rybniku uskutečnila třetí edice „Rybnickiego Półmaratonu Księżycowego“. Jak již název vypovídá, závod se běží v noci, start je stanoven na 22:00. Chuť prohlédnout si večerní osvětlené město poněkud netradičním způsobem má čím dál více Poláků, ale nejen jich. Limit 700 účastníků byl více než týden dopředu naplněn. Mimo kvalitních ukrajinských běžců si do Rybnika našlo cestu i 13 Čechů – z ostravského regionu, ale i jižní Moravy.

V posledních dnech nás trápí vlna tropických veder, v den závodu ukazovala rtuť teploměru 32°C ve stínu a ulice byly rozpálené ještě více. V době startu bylo okolo 26°C a z budov sálalo akumulované teplo. Běh místy připomínal pobyt v sauně, časy byly pomalé. Ale o to příliš nešlo. Večerní půlmaratón je především o nevšedním zážitku.

Na rozdíl od loňska trať již získala atest PZLA (Polski Związek Lekkiej Atletyki). Trasa je tvořena třemi okruhy a nabízí to nejlepší z města. Je velmi rozmanitá, plná mírných stoupání a seběhů, ale i zatáček. Průběh náměstím plného skvěle fandících diváků střídají úseky málo osvětlenými uličkami i širokými průtahy městem. Zkrátka je na co se dívat, trasa rychle odsýpá.

Jak závod dopadl?

Na start se postavilo 611 běžců a cíl jich vidělo 569. Prvních pět míst brali Ukrajinci, zvítězil Pavlo Veretsky za 1:13:25. Z žen byla první domácí Ewa Kucharska, která časem 1:20:20 byla na devátém místě celkového pořadí! Z našich byl nejrychlejší Ladislav Dvorský (MK Seitl – 1:27:56), který finišoval na místě 44. V první stovce se ještě umístili Vladislav Martynek (Ski Mosty). Josef Šitka (MK Seitl) a Viktor Kubita (BK SAK Ložiska Karviná).

Největšího úspěchu dosáhla Danuše Škrdová (MK Seitl), která skončila ve své kategorii K40 na 2. místě. Velký úspěch sklidil rovněž těšínský Ervin Podžorny, který přejímal cenu pro nejstaršího účastníka závodu. Na stupně vítězů se ale podívali i další. Organizátoři totiž pojali vyhlašování velkoryse a v každé kategorii bylo oceněno deset závodníků.

V Rybniku – a v Polsku obecně – si totiž běžců velmi váží a z každého závodu se snaží udělat pěknou akci, na kterou by člověk rád vzpomínal. Prezentací bez front počínaje, přes dobře značenou trať s výrazně omezeným provozem aut, masívní nasazení pomocných složek (policie, hasiči, dobrovolníci), dostatečné občerstvení závodníků, po důstojné vyhlašování vítězů se zajímavými finančními prémiemi konče. Je škoda, že do Polska si nejezdí zaběhat více Čechů nebo Slováků. Na mnohé akce to není vůbec daleko, jistě by se po dobré zkušenosti rádi vraceli.

Abych ale jen nechválil

Pro příště by mohli organizátoři v Rybniku zahrnout do konečné startovní listiny jen ty běžce, kteří již mají zaplaceno startovné. Když byl totiž naplněn limit 700 osob, jen polovina z přihlášených uhradila požadovanou částku. Ostatní, kteří s platbou váhali, tak blokovali místo dalším zájemcům. A také kvůli tomu nakonec startovalo v závodě méně než 700 osob.

Fotogalerie + report

Výsledky


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.