Do desáté etapy se vybíhalo od přehrady Šance. Trasa měřila 7,1 kilometru s převýšením 821 metrů. Počasí spíše připomínalo jaro, než zimu. Na vrcholu Lysé hory byla teplota 3 °C. Větší část tratě byla bez sněhu.

Lysacup si letos drží vysoký standart v počtu závodníků, a tak není překvapením počet 310 účastníků.

Po startu čekalo na závodníky brzy prudké stoupání, které ihned protřídilo i vedoucí skupinku. Na vrcholu se tentokrát o první místo bojovalo do posledních metrů. Vítězný Tomáš Lichý (Splašení goroli) vyhrál, ale neměl to vůbec jednoduché. Na druhém místě doběhnuvší vrchařský specialista Ondřej Horák (AVA), prohrál pouze „o prsa“. Třetím v cíli byl Vít Otevřel (Jump sport), který zaběhl svůj nejlepší výsledek tohoto ročníku.

Mezi ženami se opět prosadila Denisa Bartošová (X-Trail Orlová) a vyhrála. Nikomu nedala šanci. Zaběhla si pro nejlepší výsledek tohoto ročníku. Pro tento mladý talent české ženské cyklistiky to byla bohužel poslední etapa, protože se chce soustředit na silniční sezónu. Třeba ale Denisu na Lysacupu ještě uvidíme, protože Lysá hora je mocná. V etapě obsadila celkové patnácté místo! Druhý flek brala Tamara Stonová (Fialové kobry), třetí pak Marie Delingerová.

„Už když jsem na startu viděla dvě silné favoritky Tamaru Stonovu a Marii Delingerovou, tuhla mi krev v nohách. Od startu jsem se tedy ekonomicky nešetřila a hned trpěla bolestí, abych si vytvořila náskok, prostě jsem bojovala. Mým cílem před závodem bylo zkusit TOP 20 a to se taky podařilo, bylo to však poslední hecování v letošním Lysacupu. Teď má příprava směřuje pouze jen čistě cyklistickým směrem, takže TOP 10 je už na Tamaře. Tímto bych však chtěla všem závodníkům až do poslední etapy popřát hodně zdraví a mnoho sil,“ řekla o svém učinkování v LC Denisa Bartošová.

V celkovém pořadí si po desáté etapě drží prvenství Tomáš Lichý, v ženách Denisa Bartošová.

Příští etapa startuje v sobotu z Ostravice Mazáku. Oproti etapě z Šance bude více běhavá, tak trénujte nebo odpočívejte a v sobotu na startu!

Výsledky

Foto 288× – František Raška