16. ročník Vnorovské desítky se nezadržitelně blíží. Těm, kteří nevědí kde se Vnorovy (dosud nářečně Znorovy) nacházejí, ulehčíme práci s vyhledáváním na mapě a prozradíme, že tato obec s třemi tisíci obyvateli leží nedaleko Veselí nad Moravou v hodonínském okrese. Hlavním organizátorem závodu je už pět let Josef Korvas a tak jsme ho trošku vyzpovídali, aby nám o akci něco více prozradil:

Pepo, i přesto, že se Vnorovská desítka koná uprostřed prázdnin a dovolených, přitahuje každoročně poměrně velké množství lidí? Čím pak to je?

Termín má své výhody i nevýhody. V současné nabité běžecké termínovce není jednoduché si vybrat. Ve školním roce je jednodušší přes tělocvikáře z okolních škol nalákat děti. I přes tuto nevýhodu máme o poznání více dětí než podobné závody. Dospělí závodníci oceňují příjemnou atmosféru a bouřlivou diváckou kulisu, která panuje podél trati. Snad naše popularita svědčí o tom, že jdeme správným směrem.

Kolika okruhy je závod tvořen a kudy vede?

Závod má čtyři okruhy měřící 2 500m, vede místní částí Vnorov – Lidéřovicemi s vyloučenou dopravou. Trať je minimálně zvlněná, asfaltová, asi se 150 metry kostek v každém okruhu. Každoročně se můžeme pochlubit velkým počtem diváků, především v prostoru startu a cíle.

Kolik máte k dnešnímu dni přihlášených lidí? Padne letos účastnický rekord?

Přihlášení předem neděláme i když jsme o tom již uvažovali. Překonání loňského účastnického rekordu 554 běžců by bylo příjemné, i když by to kladlo vyšší nároky na pořadatele včetně rozhodčích.

Spolupráce se sponzory je dnes klíčová, zaznamenali jste letos větší zájem těchto sponzorů o svou prezentaci na tomto závodě?

To je zajímavá otázka. Největší podporu máme od obce, což tvoří základ našeho rozpočtu, ale to pochopitelně zdaleka nestačí. Větší zájem sponzorů v současné době jsme nezaznamenali, ale to se myslím projevilo všude. Máme sponzory, které můžeme spočítat na jedné ruce, no nyní již ruce spíš nešikovného stolaře, kteří dají částku 10 000,–, což jsou středně velké firmy. Oslovuji drobné podnikatele ve Vnorovech, kde se věnované částky pohybují kolem tisícikoruny. Pak mám známé, bývalé atlety v Hodoníně, kde jsem dělal atletiku a nyní trénuji děti, kteří náš závod také tradičně podporují. Tyto sponzory se snažím pozvat na závod. Když to jen trochu jde, tak předávají ceny v některém vyhlašovacím bloku a snažím se jim věnovat nějakou chvilku ve VIP salonku (jídelna v místní škole ,před kterou je start a cíl). Většinu sponzorů z minulých ročníků se nám daří přesvědčit. Já mezi ně počítám i pekárnu, která nám věnuje koláčky, místní vinaře, reklamní firmu, která se slevou udělá plakáty nebo natiskne trika pro děti. Tady by se dalo ještě pokračovat. Toto všechno chce čas a hlavně toleranci ze strany rodiny. Nezapomínáme také na medializaci v místních novinách, Televizi Slovácko a Rádiu JIH. Větším sponzorům po akci děkuji osobně s lahví vína, ostatním písemně. Na Nový rok se u našich sponzorů připomínáme novoročenkou. Ideální by bylo mít dva, tři sponzory, kteří by stačili na pokrytí rozpočtu, ale to s velkou pravděpodobností nenastane.

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Vypsali jste nějakou zajímavou prémii za případný traťový rekord?

Oslovil jsem několik českých špiček, jak v ženách tak v mužích, v tomto okamžiku zatím ještě nemám nic potvrzeno. Mám-li být upřímný, tak bych si přál, aby vyhrál někdo z domácích. Od roku 2007, kdy jsem hlavní organizátor, nevyhrál žádný domácí muž. V ženách stála na stupni nejvyšším třikrát Petra Kamínková. Noví rekordmani dostanou prémii 1 000,– Kč. Jsou finančně podpořeni i první tři Češi – ženy a muži v absolutním pořadí.

Kdo drží v obou kategoriích nejrychlejší časy?

Rekord tratě od roku 2007 drží loňský vítěz Ukrajinec Witali Shafar 29:23. Tohoto dobrého času docílil i díky tomu, že až do devátého kilometru se s ním držel vítěz z roku 2010 Maďar Laszlo Toth. V ženách má na desítku Petra Kamínková 34:28 z roku 2007. Od loňského roku jsme ženám trať zkrátili na polovinu, ustavující rekord na 5km je 16:36 a běžela ho Běloruska Alexandra Duliba.

Jaké novinky můžeme my účastníci letos očekávat?

Snad ještě lepší guláš :-) !

Bude v případě teplého počasí nějaká příležitost k osvěžení na trati ?

Na trati máme tři občerstvovačky, kde dáváme vodu v kelímcích a jsou připraveny houbičky vymáchané ve vodě. Při opravdu vysoké teplotě bude na jednom místě na trati puštěno zavlažování trávníku, které dosahuje do půli silnice. Kdo bude chtít, tak sprškou může proběhnout.

Jakým způsobem bude provedeno označení jednotlivých kilometrů?

Bude značeno viditelným způsobem na silnici.

Pořádáte nějaké přidružené závody pro příchozí nebo pro děti?

Děti u nás závodí od těch nejmenších. První kategorie 0–4 roky,následuje kategorie 5–6 let a po dvou letech pak až po starší žáky. Pro příchozí je připraven kondiční běh na 2,5 km nebo štafeta 4× 2,5 km. Již potřetí bude divácky velmi atraktivní běh s pivní bečkou, pochopitelně prázdnou, vítěz bere plnou.

Připravili jste v blízkosti startu a cíle nějaké dětské atrakce?

V jednání je skákací hrad. Máme omezené prostorové možnosti. Malí závodníci však nepřijdou zkrátka. Po doběhu jsou pro účastníky dvou nejmladších kategorií připraveny hračky, vítězové všech dětských závodů dostanou kromě medailí i hezké ceny. Všechna startovní čísla jsou zařazena do slosovatelné tomboly.

Kde se mohou závodníci případně ubytovat?

V okolí je dostatek ubytovacích možností ve všech cenových kategoriích. Veselí nad Moravou, Strážnice, Bzenec, Hodonín.

Budou si zájemci moci zakoupit v areálu závodu nějaké sportovní oblečení a běžecké boty?

Každoročně k nám jezdí Ondra Němec se značkou ASICS. Myslím, že není potřeba představovat. Ondra nám i závod čtyřikrát velmi dobře komentoval a věřím, že i letos oživí závod svým mluveným projevem.