„Dobrý večer pane Bonde! Vítej, světe!!!“Olympijské hry dorazily do Londýna v pátek v noci za zvuku zvonů a živých obrazů, které znázorňovaly drama i záchvaty radosti, které se rozštěpily na černé sametové obloze.

Umělci nemohli udělat víc. Zvedli všem náladu a nastavili tón pro nadcházejících 16dní magických soutěží v celkem 26 sportech. Přesto se všichni velmi divili, Británie vyslala celému světu vizi, která hraničila s levicovou propagandou, konstatoval dnes ráno britský bulvární deník Daily Mail.

Slavnostního zahájení se zúčastnil také Danny Boyle, který celý večer režíroval. Ten má na svědomí několik filmů s chmurnými tématy. Za všechny zmíníme Milionáře z chatrče.

Postelové představení NHS (National Hospital Service – Národní nemocniční pojišťovny) ovládlo stadion na tak dlouhou dobu, že to vypadalo spíš jako politické poselství, než jako oslava pracovitých zdravotních sester. Churchill byl představen pouze krátce. Přesto Boyelův 27 milionový program oslnil. O čemž svědčí i jeho velká oblíbenost na Twitteru.

Ale hvězdami této show, která bude trvat víc než 14 dní, jsou sportovci. Takže ten nejlepší, kdo mohl obřad zahájit, byl Bradley Wiggins – závodník Tour de France a hrdina Velké Británie posledních dní. Přišel ve žlutém trikotu a zazvonil na velký zvon. Poté se musel jít připravit na silniční závod, který probíhá v rámci OH. Zde se postavil po boku například Marka Cavendishe.

Po skončení scénky, která představovala demonstranty a tovární scenérii, byla na řadě přehlídka sportovců z 204 zemí. Probíhala převážně v abecedním pořadí, ale sportovci Velké Británie šli jako hostitelé, poslední.

Britská hvězda Sarah Stevensonová, která během příprav na OH přišla o oba rodiče, pronesla olympijský slib a 10 500 jejich kolegů, olympioniků se zavázalo soutěžit „pro slávu sportu a čest našich družstev“ dodržováním pravidel a duchu tohoto hnutí, které se zde oslavuje.

Úspěch Velké Británie na letošních OH bude poměřován s počtem medailí, které si přivezli z Pekingu 2008. Celkem tedy 19 zlatých medailí je měřítko i pro letošní hry.

Na ceremoniálu vystoupil také Rowan Atkinson (Mr. Bean), David Beckham, nebo třeba Paul McCartney.

Londýnské hry jsou výrazně odlišné od ostatních dosud pořádaných her. Británie je nyní post-imperiální zemí. „Před sto lety jsme byli všechno,“ řekl Boyle před show. „Doufám, že to co děláme, budeme dělat s přirozenou skromností. Každý si musí najít své místo ve světě.“

Záznam České televize