Šli byste na večeři do vaší oblíbené restaurace a objednali si z jídelního lístku půlku másla? Jistě jste na tohle dost chytří a víte, že by taková porce obsahovala velmi hodně kalorií a málo živin. Hlavně ale spoustu tuku.

Některá sýrová jídla a masité pokrmy však obsahují stejné množství tuku a některé i více. Osminka másla (125g) obsahuje přibližně 100g tuku (půlkou másla je myšlena polovina 250g másla čili osminka 1kg, pozn. red.). To je mnohem víc, než je doporučená denní dávka pro dospělého člověka.

Výživoví poradci ve Spojených státech doporučují omezit příjem tuku na 20 až 30 % svého celkového denního příjmu (1 gram tuku obsahuje 9 kalorií). Při denní spotřebě 2000 kalorií by to znamenalo, že příjem tuků bude mezi 44 a 78 gramy, denně. Většina lidí se nemusí obávat nedostatku tuku ve stravě, ve skutečnosti totiž naše strava obsahuje příliš mnoho nasycených a trans tuků.

A to zejména ve srovnání se zdravými nenasycenými tuky. Ty můžeme najít hlavně v potravinách, jako jsou ryby, olivový olej nebo ořechy. Naneštěstí, je příliš jednoduché nalézt v jídelních lístcích našich oblíbených restaurací jídla, která doporučení o příjmu tuků snadno pošlapou. My vám zde přinášíme sedm nejhorších jídel. Napište nám i vy v komentářích, na které tukové pasti jste narazili!

1) Smažená ryba

Když zdravotní experti radí, jíst ryby několikrát za týden, neznamená to jakékoliv ryby a ani všechny druhy ryb. Nejen, že některé druhy jsou zdravější, ale je důležitá také úprava rybího pokrmu. Smažené ryby patří mezi největší provinilce. Nikdo nemá zkreslené představy o tom, že Fish and Chips (Smažená ryba s hranolky) byly zdravou volbou, ale typické britské fish and chips obsahují 138g tuku, což je ještě více než osminka másla a dost tuku na tři dny dopředu.

2) Záludné saláty

Dát si salát, nemůže být špatná volba, že? Ne tak docela. Ať si uděláte vlastní nebo si nějaký objednáte v restauraci, dávejte si pozor na příliš mnoho zálivky, slaninu, smažené kuřecí kousky, tortillové chipsy, krutony, sýr a vejce. Restaurace IHOP nabízí Křupavý kuřecí salát, který je vyroben z mnoha výše uvedených nevhodných potravin. Obsahuje: smažené kuřecí maso, slaninu, dva druhy sýra, vejce uvařené natvrdo. Je podáván s česnekovým chlebem. To vše obsahuje 95g tuku.

3) Hamburgery s velkou porcí masa

Toto jádro americké kuchyně může být součástí zdravého jídelníčku, ale musíme přizpůsobit způsob přípravy, druh housky atd. Jedním z největších problémů je jejich obrovská velikost. Porce masa v tradičním burgeru by měla být tři unce (asi 100g – velikost jako balíček karet. Bohužel se toto nepsané pravidlo už příliš nedodržuje. Jedním zvláště znepokojujícím důkazem je Monstrum Thickburger z restaurace Hardee, který sestává ze dvou karbanátků (každý váží asi 150g), čtyř plátků slaniny, tří plátků sýra a majonézy. Dohromady dostaneme 92g tuku – téměř stejně jako výše zmíněný kousek másla.

4) Hamburgery s omáčkami a zálivkami

Pizza Burgery, quesadilla Burgery, hamburgery, které mají koblihy místo obyčejné housky a zálivky, které jsou velmi tučné mohou způsobit, že energetická hodnota začne raketově stoupat.

5) Koktejly

Pravděpodobně jste slyšeli, že lidé nechtějí přijímat kalorie v tom, co pijí. Nejspíš nechtějí pít tuk. A i když se koktejly a smoothies zdají být zdravé, jsou často zatíženy skrytými cukry a tuky.

6) Smažené kuřecí maso

Tato marnotratnost, jenž přišla z jižních států Ameriky, se stala módní a získala v posledních letech svých dlouhých 15 minut slávy. V současné době se zdá, že se rozruch kolem smaženého kuřecího masa trochu usadil. Stále ale patří do menu v „jižním stylu“.

7) Quesadillas

Za vše může sýr, zakysaná smetana a guacamole (mexická omáčka). Další složkou je smažené kuře . A tortilly obalené v másle, aby získaly lákavý vzhled. Velkou roli i zde hraje velikost porce. Například kuřecí quesadillas zní jako nevinné jídlo. Je plněná grilovanými paprikami a cibulí, politá limetkovou omáčkou s chilli. I v některých mexických restauracích v Česku může jedno takové jídlo obsahovat až 100g tuku!

Zdroj: Nutritiondata­.self.com, dietaryguideli­nes.gov, The Huffington Post