Olympijský stadion v sobotu dopoledne hlučným potleskem přivítal Oscar Pistoriuse, který se postavil na start rozběhu na 400m. Pistorius udělal ve startovních blocích něco, co se jen tak nevidí. Usmál se.

Za zvuku startovací pistole se stal Pistorius prvním běžcem, který má amputované obě dolní končetiny a mohl startovat na klasických olympijských hrách.

Ve svém rozběhu skončil na druhém místě s časem 45,44s a postoupil do nedělního semifinále.

Dosáhnout kvalifikačního času mu trvalo celých šest let. Pět let trvaly vědecké a právní diskuze, zda nejsou jeho protézy místo nohou nespravedlivým nástrojem vůči zdravým sportovcům.

Pistorius se narodil s vrozenou vadou a v 11 měsících mu byly pod koleny amputovány obě nohy.

V březnu 2007 skončil Pistorius na druhém místě v běhu na 400m na Jihoafrickém národním šampionátu. Ale v lednu 2008 prohlásila IAAF Pistoria jako nezpůsobilého. IAAF řekla, že lopatky na protézách, které jsou vyrobeny z uhlíkového vlákna, poskytují atletovi výhody nad těmi, kteří takovéto zařízení nepoužívají.

V květnu 2008 rozhodl soud, že protetické končetiny nedávají Pistoriusovi žádnou skutečnou výhodu a zrušil tak zákaz IAAF.

Kirani James, úřadující mistr světa z Granady řekl, že Pistorius „stvořil historii“. „Mám pro tohoto muže velký respekt. To, co udělal, vyžaduje hodně odvahy a sebejistoty“.

Díky Pistoriusovi se nyní zvýšil počet běžců s amputací z asi stovky před deseti lety na několik set.

„Jeho schopnost konkurovat je dokladem toho, že je to skvělý sportovec. Není to díky nějaké technologické výhodě,“ řekl Gailey, profesor na Univerzitě v Miami pro New York Times. „Doslova má nevýhodu, ale on byl schopen ji překonat. Je to elitní atlet“.

Zatímco lýtkové svaly generují návrat energie asi 250 % s každým dopadem na dráhu a pohání tak běžce vpřed, Pistoriovy uhlíkové protézy dávají jen 80 %, řekl Gailey. A protože jsou konce protéz úzké, Pistorius běží v podstatě na špičkách prstů.

I přesto, že se Pistorius v nedělním semifinále do závěrečných bojů nekvalifikoval, zapsal se svým výkonem významně do olympijské historie.

Letních OH se účastnilo v uplynulých letech nejméně šest zdravotně postižených sportovců:

George Eyser – sportovní gymnastika v roce 1904,

Neroli Fairhall – lukostřelba v roce 1984,

Marla Runyan – běh na 1500m v roce 2000,

Natalie du Toit – plavání v roce 2008,

Natalia Partyka – stolní tenis v roce 2012.