V letošním roce se 15. září ozve startovní výstřel na kladenském atletickém stadionu již po jedenácté. Dosavadních 10 ročníků prověřilo pořádající Maratónklub Kladno a kladenský extraligový atletický oddíl Tepo Kladno a dovolujeme si odhadnout, že není u nás v České republice mnoho maratonců, kteří Kladenský maratón nemají ve svém běžeckém životopise.

Běžecká komunita se stále rozrůstá o nové a nové tváře a každý začínající běžec doběhne do okamžiku, kdy zjistí, že už vlastně není začínající a vzdálenost, kterou ze začátku dával s vypětím, začne probíhat v pohodě a tak si přidá – na rychlosti i vzdálenosti, nakoukne na nějaký ten závod ve svém okolí a jaksi samospádem se na obzoru běžcových „horizontů“ začne vynořovat maratonská vzdálenost. Tedy alespoň takhle mám představu, že to ve většině případů probíhá.

Představu, kterou jsem si sám prošel a stejně tak podle vyprávění řada mých kamarádů z Maratón klubu. Ti co u nás na Kladně už byli a zrovna nemají nějakou tu bolístku, se k nám vracejí a těm co váhají, jestli už do toho také jít, může pomoci vědomí, že Kladenský maraton se běží na pětikilometrovém okruhu v lesoparku po částečně šotolinové a částečně asfaltové cestě, v každém okruhu se probíhá krásným areálem městského atletického stadionu Sletiště, kde je zázemí s občerstvením nejen pro závodníky, ale i pro jejich doprovod, který vám zafandí jak na startu a v cíli, tak také při průběhu každým okruhem.

Trať je oficielně změřená, rovinatá a určená jen maratoncům, tedy se nepotkáte s žádnými „rychlými“ půlmaratonci, štafetami či jinými vloženými závody. Ale aby se vaše děti případně nenudily, než nakroužíte těch svých 42 195 m, mohou si zazávodit na atletické dráze, kde se mimo jiné prohánějí světoví desetibojaři na prestižním Kladenském meetingu.

Takže pro všechny, kteří mají něco naběháno a při sledování probíhající olympiády si kladou otázku, kde že je ta jejich laťka je Kladenský maratón možnou volbou a jako patriot proč neříci že „správnou volbou“.

Web pořadatele závodu

Propozice, informace