Londýnské olympijské hry jsou po celém světě chváleny za vynikající organizaci a sportovní podívanou. Tento pohled byl ale ve středu rozmazán, když promluvil světově nejznámější dealer zakázaných léků ve sportovní branži.

Victor Conte, který je vězněn v USA za nezákonné zásobování sportovců léky, tzv. syntetickými drogami, které byly určeny Dwain Chambersovi nebo Marion Jonesové, řekl deníku The Times, že šest z 10 sportovců na OH užívá zakázané látky.

Conte sice nepřinesl žádný důkaz, ale již na OH konaných v minulých letech se nepodařilo odhalit několik takových prohřešků. Můžeme o tom tedy polemizovat.

62 letý Conte tvrdil, že dostal jména tří špičkových sportovců, kteří používají tzv. „protokol Dwaina Chamberse“. Tedy koktejl smíchaný z celkem sedmi léků, které on podával britskému sprinterovi.

Opovržením nad touto výpovědí reagoval lord Moynihan, předseda BOA, který řekl pro Sportsmail: “Victor Conte je bohužel zdiskreditovaný. Jako častý mluvčí podvodníků se zakázanými látkami postrádá důvěryhodnost. Je na čase pochválit ty sportovce, kteří žádné pomocné látky nepoužívají a kteří bojují proti této temné straně sportu.“

Conte tvrdí, že testování na zakázané látky, které probíhá na OH je irelevantní. „Přijít a říct, že Londýnské hry jsou nejvíce testované (až 6000 testů), zní jako propaganda,“ řekl Conte.

Sportovci se musí testovat dřív než až na hrách. Nutné to bylo již před devíti měsíci. „A jestli je snadné používat doping i během her? Ano, to je!“ řekl Conte.

Conte strávil ve vězení čtyři měsíce za jeho roli v aféře BALCO. Americké federální úřady tehdy zjistily, že atletům, cyklistům a hráčům baseballu dodává nelegální léky, které podporují zvýšení výkonnosti.

Nakonec to vyústilo v pozastavení závodění nejen Marion Jonesovou, ale také Keli Whitea a světového rekordmana Tima Montgomeryho.

Contovi kolegové, jako například Trevor Graham (trenér), byl později odsouzen také. Graham měl nařízen rok domácího vězení a zákaz koučování do konce jeho života.

Mezi další atlety zapojené v aféře BALCO patřili baseballové hvězdy Barry Bonds a Jason Giambi, olympijský cyklista Tammy Thomas a řada hráčů NFL (Národní fotbalová liga, pozn. red.).

Mezinárodní olympijský výbor a organizační výbor v Londýně se včera odmítl vyjádřit k tomu, co Conte prohlásil.

Testování na OH v Londýně je přísné. Prvních pět sportovců je testováno vždy a dva další jsou vybráni náhodně. Výsledky těchto testů krve a moči budou zachovány v laboratořích po dobu osmi let a v případě vývoje nových technologií budou testovány znova.

Neexistuje důvod domnívat se, že výkony v Londýně jsou nadprůměrné, kromě tedy včerejšího světového rekordu Davida Rudishy.

Co si myslíte o dnešním dopingu? Kde začíná? Napište nám do diskuze…