Olympijské hry v Londýně sou již definitivně minulostí. Pro českou výpravu přinesly bohatou úrodu deseti medailí. Rovněž skvělé je, že se po mnoha letech zúčastnili český závodník a česká závodnice i královské disciplíny, maratonu. A běželi skvěle.

Ivana v olympijském rekordu

Nejprve se na start postavila Ivana Sekyrová, věkem již veteránka. Povoláním učitelka tělesné výchovy a občanské nauky splnila na jaře limit v Rotterdamu s přehledem a na olympiádu se mohla připravit nejlépe, jak uměla. Čekalo se, zda třeba ještě o pár vteřinek nezlepší svůj premiérový čas.

V závodě, který skrápěly kapky deště, nakonec doběhla v čase 2:37:14. To je však rekord skromné atletky, ještě nikdy neběžela česká ani československá závodnic e pod pěti kruhy královskou distanci rychleji. Za časem 2:34:23, kterým Ivana splnila limit, sice zaostala, ale v náročných podmínkách běžely pomaleji všechny závodnice. „Pro nás je Ivana vzhledem k podmínkám, které na sport má, ta největší hvězda a děkujeme všem, kteří to cítí podobně,“ prohlásili po závodě šťastní trenéři.

Zde stojí za zmínku, že Ivana Sekyrová ve svém zaměstnání nechce žádné speciální volno na trénink, přestože jí ředitel sokolovského gymnázia tento benefit již nabízel. Alespoň že v červenci byly prázdniny a Ivana se tak mohla – jako každý rok – věnovat tréninku o něco více.

Ivana doběhla na sedmašedesátém místě a to jen proto, že před cílem byla v euforii a nechala se předběhnout trojicí soupeřek. I tak doběhla například před Anikou Kalovics, kterou Češi dobře znají ze startů na pražské Grand Prix.

Kreisingera skolilo vedro

Stejné umístění jako Ivana získal pod pěti kruhy i Jan Kreisinger. S časem 2:25:03 sice zaostal za svým kvalifikačním časem z Prahy, nicméně ani on neměl ideální podmínky. Závodění ve vedru, které v den závodu panovalo, nepatří mezi Kresingerovi silné stránky. Ještě v polovině závodu sice mladý běžec držel tempo, kterým by čas z Prahy vyrovnal, ale v druhé polovině ztratil.

Na startu stála více než stovka závodníků. Celkem dvacet běžců vzdalo, mezi nimi i rekordman pražského půlmaratonu Tsegay nebo Američan Hall. Aby se mezi ně nezařadil i český běžec, po dvacátém kilometru zvolnil a soustředil se na to, aby svůj životní závod dokončil. To se podařilo a tak byl Kreisinger v cíli spokojený.

Jestli se letošní olympionici postaví na start maratonu pod pěti kruhy i za čtyři roky v Rio de Janeiru není jisté, ale vzhledem k tomu, že kromě této skvělé dvojice nastupuje nová generace nadějných maratonců (Petr Pechek, Vít Pavlišta, Jiří Homoláč, Jakub Bajza a další), máme se zřejmě na co těšit…

Ivany olympijský maraton v obrázcích, které sestavil fanoušek Rich Kenington.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.