Uplynulé olympijské hry skončily velkým a do značné míry nečekaným úspěchem českých sportovců. Deset medailí je vynikající výsledek, řadící malý evropský stát na devatenácté místo. Některé z cenných kovů získali „neznámí“ sportovci a tak nebude od věci si úspěšné reprezentanty v krátkosti představit.

Zlato:

Miroslava Knapková (skif)

Sportovkyně, která se finále olympiády málem nezúčastnila. Před čtvrtfinále chtěla odstoupit, pak se ale zranění zatejpovalo, závodnice dostala prášky proti bolesti a ve finále navzdory zraněnému žebernímu svalu ujela všem soupeřkám stylem start-cíl a postarala se o první letošní zlato české výpravy. Po závodě poděkovala fyzioterpeutům ve veslařském týmu. Paradoxně jí možná zranění pomohlo – jela více technicky a nepřemýšlela tolik o výsledku.

Barbora Špotáková (oštěp)

Naše největší hvězda jednoznačně dominovala, na vítězství by stačily všechny její měřené pokusy. Obhájila vítězství z Pekingu, tentokrát však byla naprosto suverénní. Vyhrála s výkonem roku 69,55 metru. Nijak dlouhé hody své i soupeřek Bára přisuzovala nezájmu diváků a to i přesto, že českých diváků bylo hodně. Na českých televizích byl dokonce ženský oštěp nejvíce sledovanou disciplínou olympiády.

David Svoboda (moderní pětiboj)

K úspěchu měl nakročeno již v Pekingu, jankovitý kůň ho ale odsunul za stupně vítězů. V posledních dvou letech se soustředil na olympijskou přípravu, neukazoval soupeřům svoji sílu a piloval šerm. V první disciplíně tak letos člen pražské Dukly vyhrál v olympijském rekordu 5 928 bodů a po vyrovnaných výkonech doběhl do cíle poslední disciplíny na prvním místě. Čínský soupeř se sice v běhu ukázal silnější, než si Svoboda myslel, přesto v posledním kilometru neměl šanci.

Jaroslav Kulhavý (cross country)

Na svůj start čekal ze všech Čechů nejdéle, ale vše si vynahradil zlatem. Jaroslava Kulhavého moc soupeřů před startem mezi favority neřadilo a deváté místo, na kterém biker po startu jel, žádnému skvělému výsledku nenasvědčovalo. Závodník se ale brzy probil do čela a ve spurtu proti Švýcarovi Nino Schurterovi získal první cyklistickou medaili od dob rozdělení Československa. Po dojezdu padl vyčerpáním na zem, hymnu na stupních i slavnostní zakončení her si s medailí na krku ale náležitě užíval.

Stříbro:

Vavřinec Hradilek (kajak na divoké vodě)

Vůbec první medaile z Londýna přišla až v pátý den her a byla za bezchybnou jízdu, kterou předvedl pětadvacetiletý kajakář Vavřinec Hradilek. Novinářům se „Vávra“ přiznal, že nervozitu ráno před závodem zaháněl psaním deníčku. Zároveň má díky tomu zaznamenané pocity před tak významnou jízdou.

Ondřej Synek (skif)

Velká česká naděje své umístění z Pekingu nevylepšila, Ondřej Synek „alespoň“ obhájil stříbrný post, když nedokázal odpovědět na soupeřovo zrychlení v druhé polovině. Po závodě prohlásil, že soupeř Drysdale byl prostě lepší a radoval se z druhého místa. S Mahe Drysdalem jsou ve skutečnosti kamarádi.

Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká (tenisová čtyřhra)

Vynikající tenistky se dostaly až do finále, kde nestačily na sestry Williamsovy, přesto předvedly nádherný tenis a odměnou jim je stříbro z her pod pěti kruhy, pro které si přišly v kontroverzních holinkách. Přestože byly soupeřky neporazitelné, podle Andrey šly české tenistky na kurt s tím, že šance na zlato je.

Bronz:

Adéla Sýkorová (střelba z malorážky)

Kateřině Emmons se na olympiádě příliš nedařilo, ve střelbě ze sportovní malorážky na 3×20 ran jí ale zastoupila Adéla Sýkorová, která získala životní úspěch. I tato reprezentantka prozradila jak se uklidňovala: v duchu si říkala, že medaili nechce. Na průběžné výsledky se nedívala a když se hlásilo pořadí, nahlas si zpívala.

Zuzana Hejnová (400 metrů překážek)

Nejrychlejší z Rychlých holek. Zuzana Hejnová získala první medaili z významné seniorské akce a rovnou na olympiádě. Časem 53,38 sekundy se na devět setin přiblížila vlastnímu národnímu rekordu. Zuzana podle svých slov dává atletice všechno, ale zlom přišel až po „bramboře“ na Mistrovství Evropy. Kdyby získala medaili tam, na olympiádě by to prý už nevyšlo. Do finále v Londýně šla psychicky silná, nemyslela na medaili a nakonec jí ve finiši získala.

Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba (čtyřkajak)

Posádka bronzového čtyřkajaku si před závodem prožila pár horkých chvil, neboť Jan Šterba čelil obvinění z dopingu. Nakonec však byl očištěn, nasedl i s ostatními kluky do kajaku a v dramatickém finiši, kdy se posouvali pořadím nahoru, pomohl získat třetí místo.

Připomeňme, že dvě medaile z olympiády získali zástupci atletických disciplín, Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová. Spolu s dalšími atlety vybojovaly osm účastí ve finále, což je v olympiádě skvělá vizitka. Může jen mrzet čtvrté místo oštěpaře Vítězslava Veselého, který do finále postoupil nejlepším výkonem, ale v sobotu neměl svůj den.

Je pozoruhodné, že Češi získali tolik medailí zrovna po nepříliš dobrém období, kdy zkrachovala Sazka a peněz do sportu rozhodně nešlo mnoho. Alespoň za medaile získají sportovci slušné odměny – milion a půl za zlato, 750 000 Kč za stříbro a půl milionu Český olympijský svaz vyplatí za bronz. Snad tyto finance pomohou úspěšným reprezentantům s přípravou na další vrcholné akce…


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.