Úspěšná reprezentanka PSK Olympu Praha Iva Milesová doběhla minulou neděli na vrchol hory Kitzbüheler Horn (1996m n. m.) a upevnila si tak vedení v rakouském seriálu Salomon Running Tour 2012.

Z Rakouska nám napsala jak závod probíhal:

„V kategorii mužů se umístili na prvních dvou místech Keňané Thomas Lokomwa James a Isaac Kosgei Toroitich, třetí doběhl stále se lepšící osmadvacetiletý Němec Heiko Beier, jenž už letos zapíchl vítěznou vlajku na mnohých alpských vrcholech.

„Beiera následoval zkušený rakouský matador Alois Redl, další běžci už dobíhali s výraznějšími ztrátami. Traťový rekord Jonathana Wyatta však bezpečně odolal i keňským vyzyvatelům.

„V ženách podala velmi kvalitní výkon Joyce Kiplimo Jemutai, která doběhla na osmém místě mezi muži. Ani její čas ale nestačil na letitý traťový rekord novozélanďanky Melissy Moon. Já jsem bohužel běžela daleko za Joyce jinou výkonnostní ligu, i tak jsem ale uhájila celkem bez problémů druhé místo před Rakušankou Karin Freitag.

„Jako kuriozitku mohu zmínit předstartovní příhodu, kdy jsem neodhadla čas odjezdu vozidla s bagáží. Převlékala jsem se sice hned vedle něj, ale malý náklaďák se dal do pohybu v době, kdy jsem ještě měla na sobě tepláky a lovila trenýrky z batohu.

„Po rychlopřevleku na způsob triatlonového depa jsem tak podnikla zběsilý dlouhý sprint centrem Kitzbühelu, neboť na vrcholu Hornu byla v době závodu teplota dva nad nulou a pršelo, takže potřeba mít tam nahoře batoh s oblečením mě donutila jaksepatří zrychlit.

„Po dlouhé sprinterské vložce se mi podařilo multikáru doběhnout a vhodit batoh na korbu. Po tomto rozběhání už mě jakákoli hektika po startovním výstřelu minula a rozbíhala jsem si závod od počátku v příjemném tempu. Nejbližší neděli mě čeká Achenseelauf v Pertisau, 23km dlouhý běh kolem jezera.

„Po běhu následuje vyhlášení celého poháru Salomon Running Tour, a jelikož mě už při současném bodovém stavu nemůže nikdo dostihnout, chci samozřejmě běžet i kolem Achensee a cenu si převzít osobně. Jelikož Pertisau je asi 70km od Kitzbühelu, šetřím dva dny jízdy domů a zpět a užívám si okolí Kitzbühelu na Adlerhütte, chatě obhospodařované a obývané převážně Čechy, kde se mi dostává výborného jídla a zatím i parádního počasí.

„Za dnešní ranní výběh před snídaní na vrchol Hornu jsem byla odměněna stokilometrovým výhledem s vrcholky Grossglockneru. Grossvenedigeru a dalších velikánů, přes poledne plavu a regeneruji v Aquaaréně s vířivkami, tobogany a dalšími radovánkami, večer vyklusávám v okolí Adlerhütte. Zkrátka užívám Alpy, které jsou pro mě každý rok v létě odměnou za celoroční běžecké snažení.“

S pozdravem alpského sluníčka Iva Milesová.