Na statenickém fotbalovém hřišti zase znělo „Běhej s námi“! Oblíbený seriál západního okraje metropole tady v pátém roce nabídl klasickou trať na dva okruhy celkem 8,4 km okolo svaté Juliány. A její nový rekord tu stanovil Pavel Kubričan – 31:40,7.

Od zahrádek vzhůru lesem skoro kilometr až k nové dřevěné plastice světice svaté Juliány, pak po lesním hřbetě, rokličkou dolů a závěrečná silniční pětistovka obcí zpátky na zelený pažit. Pak ještě jednou. Až pak čekal zasloužený únětický žejdlík a fanfáry osvědčeného DJ Patrika Rokla. Po vítězství člena slavné dynastie Luboše Hilgerta v prvním podniku v Přední Kopanině (a loni tady ve Statenicích) tedy tentokrát vládl další „vodák“, v tomto případě však skutečný top běžec. „No jo, premiéra, dcera se chtěla proběhnout, moc se nám to líbilo,“ potvrdil Pavel Kubričan. Hlavní profesí trenér kanoistů na divoké vodě v USK Praha má za sebou před týdnem čerstvě pražský půlmaraton za 1:12:52, ale po nepříjemném natržení vazů v kotníku. Navíc mu je už jedenačtyřicet…

„Tady jsem to pojal lehce a příjemně se proběhl. Čekají nás teď olympijské kvalifikace, takže moc času na závodění nebude. Uvidím, jak to dál půjde, ještě na podzim bych si rád dal nějaký rychlý půlmaraton,“ dodal. Druhý skončil s odstupem pravidelný držitel předních pozic Jan Linhart (-2:02) a třetí Karel Tureček (-2:42).

To mezi ženami se opět odehrál rodinný souboj mezi matkou a dcerou. Se stejným výsledkem, vítězstvím mladší 21leté Elišky nad 46letou Helenou, obě členky Kerteamu.

„Běhá od malička, chodila na Jeseniovku, teď studuje fyzioterapii na vysoké škole a vydržela,“ povídala máma. „A protože tady jsou hezké ceny, naverbovala jsem ji i sem. Jenže v sobotu běžela Skyrun v Liberci, není zvyklá ještě na ty velké objemy a byla ztahaná, měla puchýře. Přesto se mi trhla, ale já jsem ji v druhém kole stahovala. Po závodě už ani nemohla chodit,“ dodala veteránka, učitelka. „Mě pořád bolí zadní stehenní sval, rychlejší pasáže nebo seběhy, to je peklo. Na podzim jsem měla i trombózu v lýtku. Ale běhám i přes bolest, nemůžu přestat…“ Zajímavým osvěžením účastnického pole byla osmičlenná ekipa španělských studentek, která si tu zpestřila známý program Erasmus.

V průběžném pořadí seriálu o prize-money, kde boduje vždy 12 nejlepších, vedou po polovině programu Jan Linhart (260) a Eliška Poborská (300), před Kubričanem s Hilgertem (oba 150), resp. Poborskou Helenou (260) a Klárou Březinovou (190).

A příště už v neděli 28. dubna tedy čeká premiéra v Roztokách, dalším městečku v letištním teritoriu, a terénu okolo památného hradiště Levý Hradec. Ladí se ještě finální podoba trati, ale kvalitní zázemí pro děti i dospělé je zajištěno v ZŠ Zdenky Braunerové v Cihelně. Finále seriálu Běhej s námi proběhne 26. května doslova a tradičně v Suchdole. Stále platí, že můžete použít stejná startovní čísla.

Výsledky https://www.sportchallenge.cz/…024/vysledky

Více informací najdete na http://www.behejsnami.com/