Náchodský Primátor cup je osmidílný úspěšný běžecký seriál, který je vyhodnocován samozřejmě samostatně na podzim v Pivovaru Primátor, ale všechny jeho závody jsou zároveň zařazeny do Velké ceny východních Čech v bězích. Letošním druhým kláním Primátora byl závod nazvaný Montacké vlny.

Letitý závod měl svoje centrum v pivovaru a běžela se vloni nově zavedená krosová trať o délce 7,5 kilometru s dvousetmetrovým součtem stoupáním v lesích nad ním, v části Náchoda nazvané Montace. A ty vlny v názvu – prostě to bylo furt nahoru a dolu. Ke konci okruhu, běžel se dvakrát, navíc po břehu řeky Metuje. Běžci měli i štěstí, že bohaté sobotní přeháňky dorazily až po skončení akce.

Letos obhajovali prvenství závodníci BK Náchod. Domácí Kamil Krunka (vloni 24:34) byl před sedmi dny patnáctý v půlmaratonském šampionátu. Taťana Metelková (29:02) před týdnem vyhrála Velkou pardubickou cross country.

I vzhledem ke značné konkurenci závodů v okolí bylo startovní pole hlavního závodu velmi početné a zcela jej ovládli borci BK Náchod. Kilometr před cílem byli ve vedoucí skupině bratři Šolcové a Kamil Krunka. Rozhodující moment klání přišel v posledním výběhu, do něhož už vbíhal na prvním místě dvacetiletý Jan Šolc, ale navíc v něm soupeřům dokázal poodběhnout – 25:24. V tomto momentu běžel druhý Vítězslav Šolc (25:32), ale v koncovce vedoucí z kopce byl lepší Kamil Krunka – 25:30. Samozřejmě byl na trati i otec bratrů Vítězslav Šolc, který zapsal 35:50 a uspěl ve své veteránské kategorii. „Dneska jsem se opět přesvědčil, jak nadějné mladé běžce máme v týmu,“ uvedl v cíli Krunka, který je předsedou oddílu a věkem se pomalu blíží ke čtyřicítce. Celkově čtvrtý byl nejlepší čtyřicátník a loňský vítěz Českého poháru v běhu do vrchu František Vagenknecht z Nové Paky za 25:56, za nímž doběhl další domácí závodník Matěj Novák – 25:58.

Soutěž žen ovládla padesátnice z Hradce Králové Taťána Metelková – celkově na patnáctém místě za 29:10. V uctivé vzdálenosti za nyní byly o generaci mladší Kateřina Černíková z Dobrušky – 31:37 a Veronika Vítková z náchodských Nahořán – 32:51 (všechny na foto).

Honza Šolc byl v úvodním klání Primátora čtvrtý a Taťana Metelková druhá, ale jelikož především vítězové závodu z Babiččina údolí nedorazili tak oba vedou průběžné pohárové pořadí.

Když jsem si projel výsledkovku tak jsem zjistil, že vítězný Jan Šolc byl nejmladším účastníkem hlavního závodu. Naopak nejzkušenějšími byli čerstvý osmdesátník Josef Metelka ze Studnice 48:01 a šedesátnice Eva Friebelová z Havlovic – 48:59, kteří však zdaleka neuzavírají výsledkovou listinu.

Dalším závodem Primátor Cupu bude v sobotu 18. května desetikilometrový krosový běh v Červeném Kostelci na Náchodsku nazvaný Charitativní běh na Špince pro Stacionář Nona 92. Před hlavním závodem, start je v 11 hodin, budou stejně jako na Montackých vlnách připraveny soutěžní běhy pro děti.