Tomáš Štverák (Sportovna) si zazávodil na Madeiře. Na portugalském ostrově v Atlantském oceánu v závodě Madeira Island Ultra Trail obsadil třiačtyřicátou příčku. Na trati dlouhé 119 kilometrů s převýšením 7300 metrů, dosáhl času 17:50:29.

Prvenství vybojoval Ben Dhiman (USA, 13:52:46), na stříbrné pozici skončil v čase 14:15:23 Martin Kern, třetí byl Anthony Costa (oba Francie, 14:15:40).

Závod startoval v Porto Moniz, cíl byl v Machicu. Trasa vedla téměř přes celý ostrov a byla náročná převýšením i technickým terénem. Zejména v noci se závodilo v těžkých podmínkách. Hustě pršelo a byla mlha a zima. Přes den se oteplilo a to už se běželo v téměř ideálním počasí. Ve všech kategoriích si na Madeiře zazávodilo téměř 1000 ultraběžců z celého světa.

,,Na Madeiru jsem se chtěl už delší dobu podívat. A tak jsem pobyt na tomto portugalském ostrově spojil s účastí v závodě,“ vysvětluje Štverák. Závod mu ale nevyšel podle představ.

,,Zhruba do 60. kilometru se mi běželo ještě dobře a hlídal jsem si, abych zbytečně nepřepálil tempo, protože jsem chtěl pořádně závodit až v posledních 40 kilometrech. Bohužel od 60. kilometru mi došla energie a musel jsem posledních 30 kilometrů odchodit pěšky. Proto jsem byl rád, že jsem závod alespoň dokončil,“ přiznal Tomáš Štverák.

Náladu si reprezentant Zubří může spravit už v neděli 19. května, kdy se postaví na start Salomon Ultra Trailu Hungary. Závod v Maďarsku je dlouhý 111 kilometrů a má převýšení 4200 metrů.