Stále populárnější jsou běhy, které mají jinde start a jinde cíl. V rámci Běžce Vysočiny se uskutečnil již 50. ročník Běhu vítězství Jihlava – Třešť, který připomíná konec druhé světové války v této oblasti. Musím pochválit perfektní logistiku akce.

Start byl na okraji Jihlavy a poté vytrvalce čekalo sedmikilometrové souvislé stoupání, pak přes tři kilometry po vrcholu a poslední zvednutí tratě bylo před 11 kilometrem. Pak následoval sešup na okraj Třeště a v závěru celkem pohodové doběhnutí na místní koupaliště, kde bylo zázemí akce s občerstvením pro běžce. Letos se snad i v součtu se závodem dětí mluvilo o rekordní účasti – 251.

V hlavním závodě o délce 14,6 km se součtem stoupání 250 metrů vyhrál bezkonkurenčně nejlepší mladík Ondřej Rosa z Velkého Meziříčí za 50:32 minuty. Celkově druhý byl nejlepší padesátník běhu Jaroslav Vítek z Jihlavy za 52:23 a třetí nejlepší junior Adam Křenek ze Žďáru nad Sázavou za 53:13 a čtvrtý nej čtyřicátník Jakub Exner z Jihlavy – 53:15, ten měl však v nohou nedělní maraton, kde byl v rámci domácího šampionatu na 13. místě.

V ženách uspěla veteránka z nejstarší vypsané kategorie nad 45 let. Nyní běhající v životní formě Olga Krčálová z Polné a na nelehké trati si dala osobáček 60:27 a celkově 13. místo. Týden před tímto závodem se Olga spolu s Pavlem Šimkem také z Polné a Leošem Pradáčem z Malče zúčastnili štafetového běhu na 66 km podél řeky Dyje nazvaného Pohádka 2024. Trasa je rozdělena na šest úseků.

Nejenže vyhráli soutěž mixů, ale jejich tým pod názvem Běžci z Vysočiny I. byl za 4:12:28 absolutním vítězem. Na foto jsou napravo, nalevo je mužský tým Běžci z Vysočiny II., který byl druhý v mužských týmech za 4:25:44.

Již tuto sobotu 11. května se běží podobný formát, a to Hradubický běh, kde jsou dokonce dvě místa startů a jeden cíl a stejná délka obou tratí – úředně změřených 10 km. V deset hodin se vybíhá z Pardubic a Hradce Králové a společný cíl je v Čeperce. Nejlepší z každé trati, muži a ženy, jsou oceňováni samostatně a v závěru dojde i na tombolu.