První plískavice se dostavily, což samozřejmě nese pro mnoho začínajících běžců, a nejen pro ně, menší komplikace. Jak se obléci, aby se člověk moc nepařil anebo naopak, aby svůj sportovní výkon neodstonal?

Je to celkem alchymie, ale po pár zkušenostech na to každý jistě přijde sám. Zásadní rada zní: Inspirujte se cibulí a vezměte si na sebe několik vrstev. Na svetr a lyžařské kalhoty můžete rovnou zapomenout. Před vyběhnutím je dobré nejen podívat se na teploměr, ale pokud to situace dovoluje, i vyjít na balkon nebo před dům. A až si budete do svých tréninkových deníků psát, že jste byli oblečeni hodně nebo málo, nic se neděje, i zkušení běžci to někdy prostě neodhadnou.

Horní část těla

Pro běh je samozřejmě ideální obléct se, co nejméně to daná situace dovoluje. Během se člověk pořádně rozehřeje, a tak nemusíte mít strach odhodit bundu a vyjít si trochu nalehko. Platí poučka, že pokud běžec vyjde ven, měla by mu být lehce zima. Nesmí ale cítit, že vysloveně mrzne. Pokud jste citlivější na ruce, rozhodně jsou vhodné tenké, nebo pletené rukavice, protože ruce se zahřívají nejhůře. Zároveň také přes ruce a čelo uniká nejvíce energie. Proto někteří běžci závodí v kombinaci nátělník a rukavice.

Samozřejmostí jsou moderní materiály na bázi vláken odvádějících pot na povrch tkaniny. Není nic horšího, než doběhnout s propoceným bavlněným tričkem. To bude stále mokré, což je nejlepší cesta k nachlazení. Pokud je vlhko, nebo dokonce poprchá, jsou vhodným doplňkem lehké bundy s membránou, které odvedou pot, ale déšť dovnitř nepustí. Šátek, nebo prodyšná čepice jsou také dobrou pomůckou do chladných dnů, ale bez těch se dá do jisté míry obejít.

Jelikož den se krátí a slunečního svitu také ubývá, je vhodné vybavit se oblečením s reflexními prvky. Pokud se na něm žádné nenacházejí (dnes již ale jsou většinou standardem), je dobré sáhnout po reflexních páscích a ty umístit na některou část těla. Budete tak viditelnější a můžete se vyhnout nepříjemným komplikacím.

Spodní část těla

Horní část těla bychom tedy měli a co teď s tím zbytkem? Samozřejmě je důležité si chránit kolena. Klouby dostávají v zimě hodně zabrat, a pokud prochladnou, je zle. I když je na nohy většinou nejmenší zima, není dobré toto podceňovat a vybavit se běžeckými kalhotami buď dlouhými, nebo alespoň pod kolena. Prochladlé klouby nemusí dělat neplechu hned, ale v pozdějším věku se jistě ozvou.

Někteří běžci tuto situaci také řeší elegantním způsobem. Pokud neholdujete upnutým kalhotám na běh, je ideální sáhnout po návlecích. Ty se prodávají jak ve variantě na kolena, tak ve variantě na celé nohy. Můžete tak mít své oblíbené šortky a přitom chráněný i zbytek. Návleky jsou v části na stehna opatřena protiskluzovým materiálem, takže krásně drží a nemusíte se bát, že sjedou. To samé se dá využít i na ruce, což se vyplatí především při podzimních výkyvech počasí. Ráno vyrazíte v dlouhém a odpoledne se už vracíte jako v létě v krátkém rukávu.

Obutí

Do sychravých dní je ideální obuv, která propustí pot, ale zároveň se do ní jen tak nedostane voda z kdejaké louže. Nicméně pokud se pohybujete po kvalitním povrchu, většinou si vystačíte s klasickou obuví, na kterou jste zvyklí. Jen v ní možná bude trochu vody, ale to se dá zvládnout.

Pro podzim se doporučují krosové modely, zejména pokud máte běžeckou trasu v lese, ale obvykle se to dá zvládat i v silničních modelech. Akorát vyznavačům běhu (téměř) na boso už bude trochu zima… Pokud mají boty nějaké reflexní prvky (často třeba na patě a na špičce), jedině dobře.

Výkon vs. komfort

Vězte, že správné oblečení je klíč k úspěchu. Moderní, speciálně vyvíjené oblečení je navrženo tak, aby pro sportovce přineslo co možná největší komfort a zajistilo odpovídající výkon. A nejde jen o závody, i rekreační běžci se přece musí při sportování cítit dobře a komfortně.

Nebojte se do něj investovat, ne vše co se tváří jako super sportovní a funkční, opravdu funkční je. Nevhodná kombinace, nebo nevhodný výběr tak právě často vede ke značnému snížení sportovního výkonu. Kdo někdy zažil běh nabalený jako pumpa, jistě ví, o čem mluvím.

Jak zvládáte oblékání na podzim? A máte nějakou kuriózní historku spojenou s podzimním běháním? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem!

Facebook BezvaBĚH pro bezva lidi

BezvaFórum – boty

BezvaFórum – oblečení


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“